De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur

Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.
De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur

Hoe ziet een ziekenhuisfactuur eruit?

Enerzijds vind je op de ziekenhuisfactuur een globaal overzicht en anderzijds een gedetailleerd overzicht. Alle kosten worden weergegeven, opgedeeld in maximum acht rubrieken. Het kan zijn dat er minder dan acht rubrieken op jouw ziekenhuisfactuur vermeld staan, waarschijnlijk waren ze dan niet allemaal op jou van toepassing. Je vindt er het bedrag terug dat je nog dient te betalen. Je ziet eveneens de terugbetaling die je via je hospitalisatieverzekering krijgt. Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen.

De categorieën van een ziekenhuisfactuur

  • Verblijfkosten

Indien je in het ziekenhuis opgenomen wordt, betaal je voor het gebruik van de kamer, de maaltijden en de verpleegkundige hulp. Heb je gekozen voor een eenpersoonskamer? Dan zul je op je ziekenhuisfactuur een supplement zien.

  • Forfaitaire kosten

Per opname mag het ziekenhuis vier forfaitaire bedragen aanrekenen, ook al heb je geen gebruik gemaakt van de diensten. Een forfait klinische biologie, medische beeldvorming en geneesmiddelen.   

  • Apotheek

Dit zijn kosten voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen waarvan je gebruik hebt gemaakt. Ook implantaten bij een esthetische ingreep staan hier vermeld op je factuur.

  • Honoraria

Dit betaal je voor de diensten van artsen en zorgverleners. Als je kiest voor een eenpersoonskamer mogen artsen en zorgers een supplement, vastgelegd door het ziekenhuis, aanrekenen. 

  • Andere leveringen

Dit kan gaan over bloed, moedermelk, ontsmettende baden, etc.

  • Ziekenvervoer

Het vervoer gedaan door het ziekenhuis, dringend of niet dringend. En dan ook enkel door het ziekenhuis. De kosten van bijvoorbeeld de brandweer, zijn hierin niet verwerkt.

  • Diverse kosten
Deze kosten hebben niets te maken met de medische zorg die je gekregen hebt. Het gaat hier over het gebruik van bijvoorbeeld de telefoon, televisie of koelkast. Ziekenhuizen dienen deze tarieven mee te delen door middel van een tarievenlijst.
  • Btw op esthetische ingrepen

Op esthetische ingrepen zoals een borstvergroting of facelift moet je 21% btw betalen.

Partena Ziekenfonds helpt je met je ziekenhuisfactuur

Is er iets niet duidelijk op je ziekenhuisfactuur? Wij helpen je graag verder.  Als je een hospitalisatieverzekering hebt, krijg je een terugbetaling van je ziekenhuisfactuur.

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

 

 

Lees ook

10 maart 2020

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).