Nieuws Ziek
22 januari 2021

deel

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?

Sneltesten

De klassieke PCR-test is de meest betrouwbare test om personen te testen op COVID-19, maar er is ook een toenemend aanbod van sneltests. Sneltesten zijn niet voor iedereen geschikt. Sciensano beschreef een officiële testprocedure voor gebruik van sneltesten.
Belangrijk is dat sneltesten momenteel nog af te raden zijn bij mensen die geen symptomen hebben. Het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Een sneltest kan ook nooit dienen om geen quarantaine te hoeven doen wanneer er een verhoogd risico is om besmet te zijn. 
Meer informatie over wat je van sneltests kan verwachten, hoe betrouwbaar ze zijn en welke risico’s ze inhouden.

Zelftests

Steeds meer vind je ook zelftests in de handel. De resultaten van zelftests die te koop worden aangeboden zijn niet heel betrouwbaar.  Deze tests zijn niet verboden, maar worden ten stelligste afgeraden. Informeer je dus goed vooraleer je een zelftest overweegt. Ook niet onbelangrijk: er circuleren op internet ook namaaktests.

Heb je symptomen of ben je bezorgd dat je mogelijk besmet bent? Neem dan contact op met je huisarts en volg zijn/haar advies.