Nieuws Ziek
02 oktober 2020

deel

Wijziging terugbetaling griepvaccin

Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen voor wat betreft de terugbetaling van het griepvaccin. Het werd al terugbetaald in bepaalde gevallen, maar sinds 1 oktober 2020 is er een uitbreiding.
Wijziging terugbetaling griepvaccin

Terugbetaling volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

Tot nu toe werd al een terugbetaling voorzien voor een heel aantal personen die behoren tot een risicogroep. Deze terugbetaling wordt nu in de context van COVID-19 uitgebreid zodat ze overeenkomt met de laatste aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Vanaf nu is er dus een terugbetaling voor iedereen waarvoor de HGR een griepvaccin aanbeveelt:

  • personen met risico op complicaties (bv. chronisch zieken, ouderen boven de 65, zwangere vrouwen, of personen die onder hetzelfde dak leven met 1 van deze groepen)
  • gezondheidspersoneel
  • alle personen tussen de 50 en de 64 jaar

Zeker in deze tijden van COVID-19 is vaccinatie belangrijk, vooral voor prioritaire groepen: om de risico’s op complicaties bij een griepinfectie te verminderen, om overbelasting in de ziekenhuizen te voorkomen en om de werklast voor de eerstelijnsgezondheidszorg te verminderen.

Hogere terugbetaling

Vanaf 1 oktober wordt er voor de griepvaccins een hogere terugbetaling voorzien. Als je behoort tot een van bovenstaande groepen zal het vaccin terugbetaald worden in categorie B. Dit wil zeggen dat je zelf nog maar 4,08 euro of 2,45 euro (indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming) betaalt. Vroeger was dit 9,78 euro.

Je hebt vooraf geen toestemming nodig van de adviserend arts om de terugbetaling van je vaccin te krijgen. De apotheker zal je enkel het remgeld aanrekenen als de arts op het voorschrift ‘derdebetalersregeling van toepassing’ vermeldt.

2 fasen

Aangezien het aantal griepvaccins beperkt is, heeft de overheid 2 fasen voorzien voor wat betreft het beschikbaar stellen van de vaccins. In een eerste fase zullen de vaccins enkel afgeleverd worden aan de prioritaire doelgroepen. In een 2de fase (maar dar zal afhangen van een aantal vaccins dat nog beschikbaar is) zal de aflevering ook kunnen gebeuren voor de rest van de bevolking.

Partena Ziekenfonds betaalt vaccins terug

Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling van 100% per vaccinatie, tot 25 euro per jaar. Bekijk hoe je van dit voordeel geniet.

 

Artikel tags:

Lees ook

30 september 2021

Luchtverontreiniging leidt tot meer arbeidsongeschiktheid

Als luchtconcentraties van zwarte koolstof, stikstofdioxide en ozon pieken, hebben mensen met chronische aandoeningen meer geneeskundige verzorging nodig. En ook het aantal mensen dat arbeidsongeschikt wordt verklaard, neemt dan toe. Dat blijkt uit de laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in samenwerking met de KU Leuven.