NieuwsZiek
02 oktober 2020

deel

Wijziging terugbetaling griepvaccin

Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen voor wat betreft de terugbetaling van het griepvaccin. Het werd al terugbetaald in bepaalde gevallen, maar sinds 1 oktober 2020 is er een uitbreiding.
Wijziging terugbetaling griepvaccin

Terugbetaling volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

Tot nu toe werd al een terugbetaling voorzien voor een heel aantal personen die behoren tot een risicogroep. Deze terugbetaling wordt nu in de context van COVID-19 uitgebreid zodat ze overeenkomt met de laatste aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Vanaf nu is er dus een terugbetaling voor iedereen waarvoor de HGR een griepvaccin aanbeveelt:

  • personen met risico op complicaties (bv. chronisch zieken, ouderen boven de 65, zwangere vrouwen, of personen die onder hetzelfde dak leven met 1 van deze groepen)
  • gezondheidspersoneel
  • alle personen tussen de 50 en de 64 jaar

Zeker in deze tijden van COVID-19 is vaccinatie belangrijk, vooral voor prioritaire groepen: om de risico’s op complicaties bij een griepinfectie te verminderen, om overbelasting in de ziekenhuizen te voorkomen en om de werklast voor de eerstelijnsgezondheidszorg te verminderen.

Hogere terugbetaling

Vanaf 1 oktober wordt er voor de griepvaccins een hogere terugbetaling voorzien. Als je behoort tot een van bovenstaande groepen zal het vaccin terugbetaald worden in categorie B. Dit wil zeggen dat je zelf nog maar 4,08 euro of 2,45 euro (indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming) betaalt. Vroeger was dit 9,78 euro.

Je hebt vooraf geen toestemming nodig van de adviserend arts om de terugbetaling van je vaccin te krijgen. De apotheker zal je enkel het remgeld aanrekenen als de arts op het voorschrift ‘derdebetalersregeling van toepassing’ vermeldt.

2 fasen

Aangezien het aantal griepvaccins beperkt is, heeft de overheid 2 fasen voorzien voor wat betreft het beschikbaar stellen van de vaccins. In een eerste fase zullen de vaccins enkel afgeleverd worden aan de prioritaire doelgroepen. In een 2de fase (maar dar zal afhangen van een aantal vaccins dat nog beschikbaar is) zal de aflevering ook kunnen gebeuren voor de rest van de bevolking.

Partena Ziekenfonds betaalt vaccins terug

Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling van 100% per vaccinatie, tot 25 euro per jaar. Bekijk hoe je van dit voordeel geniet.

 

Artikel tags:

Lees ook

05 november 2020

Griepvaccin: kwetsbaarste personen prioriteit

Het griepvaccin zou dit jaar in twee fases worden afgeleverd. Tijdens de eerste fase kregen onder andere risicogroepen en personen die werken in de gezondheidssector voorrang. Er is beslist dat de tweede fase, die gericht was op de rest van de bevolking en die op 15 november van start zou gaan, wordt geannuleerd.
05 november 2020

COVID-19: wanneer je laten testen?

Sinds 21 oktober 2020 heeft de overheid de strategie voor het testen op het coronavirus aangepast. Enkel personen met symptomen die mogelijk kunnen wijzen op corona, zullen nog getest worden. Terugkerende reizigers en personen die in nauw contact geweest zijn met iemand die besmet is maar zelf geen symptomen vertonen, worden niet meer systematisch getest. De reden? Er is op dit moment onvoldoende testcapaciteit beschikbaar.