Nieuws Ziek
24 september 2020

deel

Wijziging terugbetaling anticonceptie

Maak je als vrouw gebruik van een anticonceptiemiddel? Sinds 10 september 2020 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen.

Derdebetalersregeling voor niet-voorschriftplichtige noodanticonceptie

Voor anticonceptie waar je geen voorschrift voor nodig hebt (bijvoorbeeld noodanticonceptie zoals de morning-afterpil), zal de apotheker vanaf nu de derdebetalersregeling toepassen. Dat wil zeggen dat je enkel het remgeld betaalt en dat je het volledige bedrag voor noodanticonceptiva niet meer moet voorschieten, ook niet als je geen voorschrift hebt.

Uitbreiding categorie vrouwen die recht hebben op een specifieke tegemoetkoming

Wanneer je als vrouw jonger dan 25 jaar bent, had je tot nu toe recht op een specifieke tegemoetkoming voor bepaalde anticonceptiemiddelen op voorschrift zoals de pil, het spiraaltje, …. Sinds 10 september 2020 wordt dit uitgebreid naar alle vrouwen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming, ongeacht hun leeftijd. Bedoeling is de financiële drempel voor het correct gebruik van anticonceptie wegnemen.

Lees meer over de wettelijke terugbetaling van anticonceptie.

Artikel tags:

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.