NieuwsZiek
24 september 2020

deel

Wijziging terugbetaling anticonceptie

Maak je als vrouw gebruik van een anticonceptiemiddel? Sinds 10 september 2020 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen.

Derdebetalersregeling voor niet-voorschriftplichtige noodanticonceptie

Voor anticonceptie waar je geen voorschrift voor nodig hebt (bijvoorbeeld noodanticonceptie zoals de morning-afterpil), zal de apotheker vanaf nu de derdebetalersregeling toepassen. Dat wil zeggen dat je enkel het remgeld betaalt en dat je het volledige bedrag voor noodanticonceptiva niet meer moet voorschieten, ook niet als je geen voorschrift hebt.

Uitbreiding categorie vrouwen die recht hebben op een specifieke tegemoetkoming

Wanneer je als vrouw jonger dan 25 jaar bent, had je tot nu toe recht op een specifieke tegemoetkoming voor bepaalde anticonceptiemiddelen op voorschrift zoals de pil, het spiraaltje, …. Sinds 10 september 2020 wordt dit uitgebreid naar alle vrouwen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming, ongeacht hun leeftijd. Bedoeling is de financiële drempel voor het correct gebruik van anticonceptie wegnemen.

Lees meer over de wettelijke terugbetaling van anticonceptie.

Artikel tags:

Lees ook

17 april 2021

Campagne: Kopzorgen Verdienen Zorg

Door de coronacrisis ondervinden we allemaal hoe belangrijk mentaal welzijn is. Daarbij mogen we de ouderen zeker niet vergeten, de bewoners van woon-zorgcentra maar ook gezonde, actieve 65-plussers.
16 april 2021

Digitale zorg zit in een stroomversnelling

Door COVID-19 is er een groter draagvlak voor digitalisering van de zorg, denk bijvoorbeeld aan consultaties op afstand en digitale opvolging. Maar in België is er nog altijd veel ruimte voor groei. E-Health Valley voorziet dan ook 20 miljoen euro om innovatieve en digitale oplossingen te ondersteunen.