Dementie, een hoofdzaak

Op 21 september wordt er meer aandacht besteed aan dementie. Dementie vormt een ernstige uitdaging voor onze samenleving: de aandoening is momenteel niet te genezen en door de verouderende bevolking neemt het aantal personen met deze ziekte toe.
Dementie, een hoofdzaak

De belangrijkste symptomen bij dementie zijn problemen met het kortetermijngeheugen, maar ook afasie (taalproblemen) en apraxie (problemen om handelingen uit te voeren die vroeger moeiteloos verliepen). Deze eens zo welbespraakte mensen raken niet meer uit hun woorden en kunnen zelfs de eenvoudigste dingen niet meer benoemen.

Jongdementie 

Mensen die op jonge leeftijd aan dementie lijden, beseffen meestal net iets beter dat hun verstandelijke vermogens achteruit gaan. Hierdoor zijn hun gevoelens van machteloosheid en frustratie veel sterker. De achteruitgang voltrekt zich meestal ook sneller.

Uitdaging

Hoe ga je als winkelier om met iemand met dementie wanneer die persoon twee keer wil betalen of al voor de derde keer bij je langskomt voor dezelfde boodschap? Wat doe je wanneer je een klant met dementie aan de lijn hebt die er niet in slaagt zich duidelijk te maken en daardoor boos wordt? In de praktijk leiden dergelijke voorvallen tot onbegrip en zelfs defensieve reacties van de omgeving.

Dementie vormt dan ook een ernstige uitdaging voor onze samenleving: de aandoening is momenteel niet te genezen en door de verouderende bevolking neemt het aantal personen met dementie toe.

Daarnaast is er ook een sociaal gegeven: de huidige beeldvorming beïnvloedt de levenskwaliteit van personen met dementie en hun omgeving en de negatieve blik van de rest van de samenleving wordt een deel van hun probleem. Dat is gedeeltelijk te wijten aan een gebrek aan kennis: wie niet weet wat de ziekte inhoudt, heeft de neiging om personen met dementie te ontlopen. Zij voelen zich hierdoor ook geïsoleerd. Hun contacten met de lokale gemeenschap vallen geleidelijk aan weg, waardoor hun levenskwaliteit verder afneemt.

Iedereen kan helpen

De aandacht voor het omgaan met dementie neemt gelukkig toe. Meer en meer lokale besturen en andere partners willen van hun gemeente een warme samenleving maken, waar ook personen met dementie en hun mantelzorgers een plaats vinden.

Zo zijn er meer kansen voor betrokkenen om te blijven deelnemen aan het openbare leven. Iedereen kan hiertoe bijdragen, niet alleen zorgverleners maar ook loketmedewerkers, lokale politie, handelaars, verenigingen, scholen, buurtbewoners,…

Ondersteuning

Partena Gezinszorg, specifieke hulpmiddelen via onze gezondheidsshop shopavita.be, de dementiekoffer, dagopvang, buurtwerking,… Er zijn veel mogelijkheden om een persoon met dementie te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen.

Mensen met dementie leven niet alleen. Als we hun levenskwaliteit kunnen verbeteren, zijn ook hun mantelzorgers, familie en vrienden daarbij gebaat. 

Heb je als mantelzorger nog vragen, of ben je op zoek naar ondersteuning? Neem dan een kijkje in onze gids over dementie.

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.