Welke soorten diabetes bestaan er?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Er bestaan verschillende soorten diabetes. In wat volgt geven we een overzicht.
Welke soorten diabetes bestaan er?

Types diabetes

Er bestaan verschillende types diabetes: diabetes type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes.

Diabetes type 1

Wanneer je lijdt aan diabetes type 1 of jongerendiabetes, dan produceert jouw lichaam weinig tot geen insuline. Dit noemt men insulinedeficiëntie. De glucose kan zo de cel niet meer binnendringen om haar de nodige energie te leveren en stapelt zich op in het bloed, waardoor het glucoseniveau aanzienlijk verhoogt. 

Diabetes type 1 vertegenwoordigt 10% van de gevallen van diabetes. Het komt voornamelijk voor bij kinderen en jongvolwassenen, vóór de leeftijd van 40 jaar.

Diabetes type 2

Diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, wordt gekenmerkt door een foutieve afscheiding van insuline en een verminderde gevoeligheid van de weefsels (de spieren, vetweefsels en de lever) voor de werking van insuline. De insuline is soms wel aanwezig, maar werkt niet naar behoren, alsof de weefsels zich tegen de werking ervan verzetten. Dat noemt men insulineresistentie. Deze insulineresistentie kan toenemen door overgewicht, inactiviteit, ziekte, infectie en koorts. 

Negen op de tien gevallen zijn gevallen van diabetes type 2, meestal voorkomend bij volwassenen ouder dan 40 jaar. In het begin van de ziekte zijn er bij diabetes type 2 weinig tot geen symptomen. Het is daarom dat een groot aantal van de diabetes type 2-patiënten hun diagnose pas kennen in een gevorderd stadium van de ziekte, wanneer er al complicaties opduiken. Helaas zijn er de laatste jaren ook steeds meer gevallen van kinderen en jongeren die lijden aan diabetes type 2. Dit wordt verklaard door de toename van overgewicht en inactiviteit.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een specifieke vorm van diabetes die voorkomt na hormonale veranderingen die optreden bij de zwangerschap. Aan het einde van de zwangerschap is deze vorm van diabetes dan ook verdwenen. Vrouwen die lijden aan zwangerschapsdiabetes lopen wel een groter risico om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Overige vormen

Meer zeldzame vormen van diabetes zijn erfelijke vormen, hormonale vormen, diabetes veroorzaakt door bepaalde medicatie, pancreatitis of alvleesklierontsteking.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 gezond eten

 

Artikel tags:

Lees ook

04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.
20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.