NieuwsZiek
05 november 2020

deel

Wat vonden Belgen van teleconsultaties tijdens de lockdown

Tussen 14 maart en 5 mei 2020 werd een lockdown opgelegd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Teleconsultaties werden hierdoor tijdelijk ingevoerd. Een oplossing die de Belgen tevreden lijkt te stellen.

Tijdens de eerste golf van het coronavirus moesten zorgverleners niet-spoedeisende medische handelingen annuleren of uitstellen. Om de continuïteit van de zorg te waarborgen en de risico's op verspreiding van het virus te minimaliseren, werden raadplegingen op afstand (telefoon of videobellen) tijdelijk ingevoerd. In de eerste plaats bij de (huis)arts maar snel volgden andere zorgverleners, zoals tandartsen, kinesitherapeuten, logopedisten, psychologen …

Uit een enquête van de Belgische ziekenfondsen onder hun leden blijkt dat Belgen over het algemeen tevreden zijn over raadplegingen op afstand, maar hebben tips tot verbetering.

Over het algemeen tevreden

Quasi alle teleconsultaties gebeurden telefonisch, enkel bij psychologen en psychiaters vond een belangrijk deel van de consultaties via video plaats. Ruim driekwart van de ondervraagden zegt (heel) tevreden te zijn over de teleconsultaties die ze gehad hebben in coronatijden. Ze vinden dat de communicatie vlot verliep, ze hadden het gevoel gehoord te worden en geven aan dat de zorgverlener voldoende tijd nam.

Nuttig voor verkrijgen van een geneesmiddelenvoorschrift

Gevraagd naar de toekomst van raadplegingen op afstand zijn ze terughoudender. 80 % stelt dat een fysieke raadpleging het meest wenselijk blijft en 62 % is van mening dat raadplegingen op afstand eerder uitzondering dan regel moeten blijven. Ze geven aan dat teleconsultaties vooral nuttig zijn voor het verkrijgen van een geneesmiddelenvoorschrift, een snel advies voor een dringend probleem of het opvolgen van een gekend probleem. Voor zelfzorg of advies over een nieuw probleem of klacht vinden ze deze raadplegingen minder geschikt.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de MLOZ.

Artikel tags:

Lees ook

17 april 2021

Campagne: Kopzorgen Verdienen Zorg

Door de coronacrisis ondervinden we allemaal hoe belangrijk mentaal welzijn is. Daarbij mogen we de ouderen zeker niet vergeten, de bewoners van woon-zorgcentra maar ook gezonde, actieve 65-plussers.
16 april 2021

Digitale zorg zit in een stroomversnelling

Door COVID-19 is er een groter draagvlak voor digitalisering van de zorg, denk bijvoorbeeld aan consultaties op afstand en digitale opvolging. Maar in België is er nog altijd veel ruimte voor groei. E-Health Valley voorziet dan ook 20 miljoen euro om innovatieve en digitale oplossingen te ondersteunen.