NieuwsZiek
05 november 2020

deel

Wat vonden Belgen van teleconsultaties tijdens de lockdown

Tussen 14 maart en 5 mei 2020 werd een lockdown opgelegd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Teleconsultaties werden hierdoor tijdelijk ingevoerd. Een oplossing die de Belgen tevreden lijkt te stellen.

Tijdens de eerste golf van het coronavirus moesten zorgverleners niet-spoedeisende medische handelingen annuleren of uitstellen. Om de continuïteit van de zorg te waarborgen en de risico's op verspreiding van het virus te minimaliseren, werden raadplegingen op afstand (telefoon of videobellen) tijdelijk ingevoerd. In de eerste plaats bij de (huis)arts maar snel volgden andere zorgverleners, zoals tandartsen, kinesitherapeuten, logopedisten, psychologen …

Uit een enquête van de Belgische ziekenfondsen onder hun leden blijkt dat Belgen over het algemeen tevreden zijn over raadplegingen op afstand, maar hebben tips tot verbetering.

Over het algemeen tevreden

Quasi alle teleconsultaties gebeurden telefonisch, enkel bij psychologen en psychiaters vond een belangrijk deel van de consultaties via video plaats. Ruim driekwart van de ondervraagden zegt (heel) tevreden te zijn over de teleconsultaties die ze gehad hebben in coronatijden. Ze vinden dat de communicatie vlot verliep, ze hadden het gevoel gehoord te worden en geven aan dat de zorgverlener voldoende tijd nam.

Nuttig voor verkrijgen van een geneesmiddelenvoorschrift

Gevraagd naar de toekomst van raadplegingen op afstand zijn ze terughoudender. 80 % stelt dat een fysieke raadpleging het meest wenselijk blijft en 62 % is van mening dat raadplegingen op afstand eerder uitzondering dan regel moeten blijven. Ze geven aan dat teleconsultaties vooral nuttig zijn voor het verkrijgen van een geneesmiddelenvoorschrift, een snel advies voor een dringend probleem of het opvolgen van een gekend probleem. Voor zelfzorg of advies over een nieuw probleem of klacht vinden ze deze raadplegingen minder geschikt.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de MLOZ.

Artikel tags:

Lees ook

05 januari 2021

1 op de 4 arbeidsongeschikte mensen zit thuis door psychosociale aandoening

1 op de 4 hoofddiagnoses bij de start van een arbeidsongeschiktheid betreft een psychosociale aandoening. Dat toont de nieuwste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Uit diezelfde resultaten blijkt ook dat vooral een vrouwelijke bediende intreedt in arbeidsongeschiktheid omwille van burn-out, depressie of angststoornis.