Wat te doen bij griep

Tijdens de jaarlijkse griepperiode, van oktober tot april, is de kans op besmetting met het griepvirus het grootst. We bespreken hier de verschillende griepsymptomen; vertellen je of je medicatie kan nemen, en geven advies over de griepvaccinatie.
Wat te doen bij griep

5 tips om de winter griepvrij door te komen

Eigenlijk zijn we bijna allemaal besmet, alleen weten we dat niet. Wie een sterk afweersysteem heeft, doodt gemakkelijk ziektekiemen maar kan toch het virus doorgeven aan minder sterke personen. Met deze 6 tips verklein je de kans op griep, want voorkomen is beter dan genezen!

 1. Een handdruk is een van de snelste overdragers van griep, was daarom geregeld je handen.
 2. Zorg ervoor dat je warme voeten hebt. Koude voeten veroorzaken een minder goed afweersysteem.
 3. Zorgt voor voldoende ventilatie en vochtigheid in je woning. Verwarming kan voor droge lucht zorgen waardoor de sinussen en neus droog worden. Griep krijgt dan sneller de kans! Open de ramen bijvoorbeeld 15 minuten ‘s ochtends en ‘s avonds.
 4. Eet voedingsmiddelen die de weerstand verhogen, zoals: venkel, citrusvruchten, tamme kastanjes, mango, perzik, volkoren rijst en kippensoep.
 5. Neem 3 tot 5 gram vitamine C per dag op. Haal je niet voldoende vitaminen uit je voeding, dan je nog extra vitaminen opnemen. Vitamine C versterkt je immuunsysteem, het kan dus zeker geen kwaad om hier tijdens de griepperiode wat extra van binnen te krijgen. Neem echter niet meer vitamine C dan voorgeschreven, want het teveel aan vitamine C zal je lichaam gewoon weer verlaten.
 6. Dit zijn de belangrijkste griepsymptomen

  Je krijgt griep als je besmet bent met het influenzavirus, een erg besmettelijk virus dat vooral in de herfst en winter actief is. De griep wordt vaak verward met een verkoudheid, echter is de griep veel onaangenamer. Dit zijn de voornaamste griepsymptomen:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Koude rillingen
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Een hoest
  • Een gevoel van enorme vermoeidheid

  Bij een gewone verkoudheid blijven de symptomen beperkt tot een verstopte neus, keelpijn en een hoest, de symptomen van griep zijn dus veel serieuzer.

  Wat te doen bij griep

  Heeft het griepvirus jou toch getroffen? Dan vraag je je vast af wat te doen bij griep. Kant-en-klare medicatie tegen symptomen van griep bestaan niet. Slapen is in dit geval het beste medicijn, verder zijn er nog een aantal andere dingen die helpen om zo snel mogelijk weer van die vervelende griepsymptomen af te komen. We lijsten ze voor je op:

  • Drink voldoende, zeker als je hoge koorts hebt.
  • Probeer lichte en gezonde voeding te eten, zoals groente en fruit.
  • Denk eraan om af en toe wat frisse buitenlucht binnen te laten. Een goede ventilatie blijft belangrijk.

  Nu weet je wat te doen bij griep. Heb je naast de bovengenoemde griepsymptomen ook nog last van andere complicaties, zoals een pijnlijke ademhaling of blijft je koorts langer dan vier dagen duren? Dan is veel slapen waarschijnlijk niet voldoende om van je klachten af te komen, het beste maak je dan een afspraak bij je huisarts.

  Bescherm jezelf met een griepvaccinatie

  Met de jaarlijkse griepvaccinatie verklein je de kans op griep tijdens de winter. De vaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden november. Het griepvaccin beschermt je pas goed na twee weken, en beschermt je voor één winterperiode.  Bescherm je dus tijdig tegen dit hardnekkige virus en maak een afspraak bij jouw arts voor een griepvaccinatie, zeker als je tot een van de risicogroepen behoort. Hier lees je meer over de griepvaccinatie en over de verschillende risicogroepen. Bovendien zorgt Partena Ziekenfonds voor de terugbetaling van de aankoop van het griepvaccin.

   

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.