Wat te doen bij een ziekenhuisopname?

Een ziekenhuisopname: de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een onverwachte of lang geplande opname: er zijn enkele belangrijke zaken die nuttig zijn om te weten.
Wat te doen bij een ziekenhuisopname?
Waaraan moet je denken als je naar het ziekenhuis moet? Zowel voor een dagopname als voor een langer verblijf in het ziekenhuis moeten een aantal formaliteiten in orde worden gebracht. Dit geldt ook wanneer je onverwacht in het ziekenhuis belandt. Met onderstaande checklist zie jij voortaan niets meer over het hoofd. Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen en ontdek welke verzekering best bij jou past. 

Wat te doen voor je ziekenhuisopname? 

  • Je opname voorbereiden 

Het is aan te raden om comfortabele kledij mee te nemen en waardevolle spullen thuis te laten. Of je nu lang of kort in het ziekenhuis verblijft, vergeet je identiteitskaart niet! Hierop staan zowel je persoonlijke gegevens als je verzekeringsstatuut van je ziekenfonds. Ook de gegevens van je hospitalisatieverzekering heb je best binnen handbereik.

  • Bekijk wat je opname zal kosten

Een ziekenhuisopname gaat gepaard met de nodige kosten. Wil je vooraf inschatten hoeveel je ziekenhuisopname zal kosten? Onze rekentool ‘supplementen in ziekenhuizen’ toont wat de kosten van een kamer- en ereloonsupplementen zijn. 
  • Geef je arbeidsongeschiktheid aan

Ben je tijdens en/of na je ziekenhuisopname voor een tijdje arbeidsongeschikt? Geef deze informatie dan tijdig door aan je werkgever en je ziekenfonds. Zo kun je recht hebben op een vervangingsinkomen

Wat te doen tijdens je ziekenhuisopname? 

  • Vul de opnameverklaring in

Een opnameverklaring is een document dat je bij het begin van je opname in het ziekenhuis moet ondertekenen. Hierin staan de financiële voorwaarden van je verblijf vermeld. Denk maar aan kamerkeuze, kamersupplementen, ereloonsupplementen enzovoort. Het is belangrijk dat je dit document nauwkeurig invult. 

  • Dagopname

Bij een dagopname bezet je een ziekenhuisbed, maar verlaat je het ziekenhuis dezelfde dag. De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen je kosten terug als het ziekenhuis een dagverblijf factureert.

Wat te doen na je ziekenhuisopname? 

Heb je een medische ingreep laten doen waardoor je tijdelijk extra zorg nodig hebt? Ook dan is het belangrijk om vooraf de nodige maatregelen te treffen. Afhankelijk van de aard van je ingreep, zal je een bepaalde zorg nodig hebben. 

Thuiszorg of tijdelijke opname in een kortverblijf? 

Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging of een extra paar helpende handen nodig? Weet dan dat je kunt rekenen op de thuisverplegingsdienst van Partena Ziekenfonds. Daarnaast brengen we ook warme maaltijden aan huis, of sturen we iemand die je helpt met de dagdagelijkse huishoudelijke taken. 

Nood aan thuiszorgmateriaal?

Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen? Je kunt het nodige materiaal lenen of kopen via de gezondheidsshop van je ziekenfonds, shopavita.be. Ook wanneer je ziekenhuisopname gevolgen heeft op je mobiliteit kun je bij Partena Ziekenfonds terecht voor al het nodige advies.

Verzekerd bij Hospitalia? 

Wanneer je een hospitalisatieverzekering hebt van Partena Ziekenfonds, dan hoef jij je niet langer zorgen te maken over je ziekenhuisfactuur. Wij bezorgen je per post of via ons online kantoor een tegemoetkomingsaanvraag. Bezorg ons dat formulier samen met de originele factuur terug en wij doen de rest. 

 

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.