Wat moet je doen bij een te hoge cholesterol?

Heb jij een te hoge cholesterol? De ene persoon is al wat gevoeliger voor deze aandoening dan de andere. Wanneer is je cholesterol te hoog? Wat zijn de symptomen van een hoge cholesterol? Hoe verlaag je je cholesterol? 
Wat moet je doen bij een te hoge cholesterol?

Cholesterol heeft vaak een negatieve bijklank. Maar het is niet zo slecht als we denken, cholesterol is zelfs noodzakelijk. Het is een vetstof die lichaamscellen opbouwt en hormonen, vitamine D en galzuren produceert. Iets waardevols dus. Cholesterol verdient zijn negatieve bijklank pas als er te veel van aanwezig is want dat kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. En die hart-en vaatziekten zijn nog altijd doodsoorzaak nummer 1 in België.

Download ook onze handige gids over gezonde voeding.

Te hoge cholesterol

Heb jij een te hoge cholesterol? Om dat te weten, breng je best een bezoekje aan je huisarts. Hij of zij zal bloed bij je afnemen en je cholesterolwaarden controleren. Belangrijk om te weten is dat je goede en slechte cholesterol hebt. De goede cholesterol gaat schuil onder de naam HDL, de slechte cholesterol heeft als alias LDL
 
Te veel LDL is gevaarlijk voor je gezondheid. Deze cholesterol gaat zich vastzetten in je bloedvaten waardoor deze kunnen dichtslibben. De HDL brengt dit weer in balans door de vastgezette LDL-deeltjes los te maken van de wanden van je bloedvaten.

Wanneer is je cholesterol te hoog?

Het is eigenlijk een combinatie van de twee. Als je te veel LDL hebt en te weinig HDL, dan heb je een te hoog cholesterol.

Wat zijn de ideale cholesterolwaarden?

 • LDL cholesterol < 115 mg/dl;
 • HDL cholesterol > 40 mg/dl;
 • Totaal cholesterol < 190 mg/dl.
Let wel, het cholesterolgehalte kan sterk schommelen. Als je bloedonderzoek afwijkende resultaten weergeeft, dien je dus nog twee tot drie keer bloed te laten afnemen. Enkel dan kan een te hoog cholesterol met zekerheid vastgesteld worden.

Te hoge cholesterol: de oorzaken

Er zijn verschillende factoren die aan de basis kunnen liggen van een te hoog cholesterolgehalte:
 • Voeding
  Voedsel dat rijk is aan verzadigde vetten veroorzaakt te hoge cholesterol. Je vindt verzadigde vetten in producten als rood vlees, boter, melk, fast food, kaas, gebak,... We raden dan ook een evenwichtig voedingspatroon aan met weinig verzadigde vetten. Je kunt bijvoorbeeld verzadigde vetten zoals boter vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie want vet is wel belangrijk in een evenwichtig dieet. Wil je tips om minder vetrijk te eten? Ontdek ze hier.
 • Erfelijk bepaald
  Een te hoge cholesterol kan ook in de familie zitten.
 • Roken
  Roken is een grote boosdoener. Het verlaagt de goede cholesterol en verhoogt je slechte cholesterol in de bloedvatwand. Stoppen met roken is dus een stap in de goede richting als je je LDL-cholesterol wilt verlagen. 
 • Obesitas
  Een te hoog BMI heeft een negatieve invloed op de LDL-cholesterol. Als je daarbij ook nog eens veel buikvet hebt, stijgt het risico nogmaals.
 • Stress
  Ook door stress kun je een hoge cholesterol hebben. Veel stress verhoogt het hormoon cortisol. Dit heeft op zijn beurt een effect op de verwerking van vet en suikers. Wat daarop volgt is een verhoging van de cholesterolwaarden. 
 • Diabetes
  De type 2 patiënten hebben een ongunstige verhouding tussen hun goede en slechte cholesterol.
 • Alcohol
  Als je dagelijks meer dan 2 glazen alcohol nuttigt, verlaagt de goede cholesterol in je bloedvaten.

Te hoge cholesterol: de gevolgen

De gevolgen van een te hoge cholesterol zijn niet mals. Je aderen slibben dicht waardoor de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot! Door de LDL cholesterol moet je hart dus nog harder pompen om je bloed door de versmalde aderen te laten stromen. Dit wordt ook wel aderverkalking genoemd. 

Wat kan ik doen om mijn cholesterol te verlagen?

Indien je een te hoge cholesterol hebt, dan zal je arts je helpen om opnieuw een gezond evenwicht te krijgen in je cholesterol. Wij sommen hier alvast enkele tips op die je op de goede weg helpen:

 • Voldoende beweging
  Sporten verhoogt je HDL-cholesterol en verlaagt je LDL-cholesterol. Het ideale medicijn dus. Het is belangrijk dat je haalbare doelen vooropstelt. Probeer bijvoorbeeld om vier keer per week een halfuur te wandelen na het avondeten.
 • Evenwichtig dieet
  Een gezonde voeding helpt je ook al goed op weg. Probeer verzadigde vetten te vermijden en deze te vervangen door onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten vind je bijvoorbeeld in zalm, avocado, noten, olijfolie,.. 
 • Stop met roken
  Dit is een heel belangrijke factor. Roken brengt heel veel negatieve gevolgen met zich mee waaronder een verhoging van de LDL-cholesterol en een verlaging van de HDL-cholesterol. Stop met roken, dat levert je veel verschillende gezondheidsvoordelen op! Partena Ziekenfonds helpt je daar graag bij.

Advies bij je huisarts 

We raden aan om je cholesterolwaarden te laten controleren bij je huisarts. Er bestaan namelijk niet echt symptomen voor een te hoge cholesterol. De gevolgen van aderverkalking zul je pas voelen als deze al vergevorderd is. Er op tijd bij zijn is dus de boodschap!

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor diëtiek.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 Gezond eten

 

Lees ook

30 september 2021

Luchtverontreiniging leidt tot meer arbeidsongeschiktheid

Als luchtconcentraties van zwarte koolstof, stikstofdioxide en ozon pieken, hebben mensen met chronische aandoeningen meer geneeskundige verzorging nodig. En ook het aantal mensen dat arbeidsongeschikt wordt verklaard, neemt dan toe. Dat blijkt uit de laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in samenwerking met de KU Leuven.