NieuwsZiek
11 maart 2020

deel

Wat je altijd al wilde weten over onze algemene ziekenhuizen

Hoeveel algemene ziekenhuizen zijn er in ons land? Waarvoor moeten mensen het meest naar het ziekenhuis? En leeft het personeel de regels rond handhygiëne wel goed na? Je leest het allemaal in de ‘Blikvanger Gezondheidszorg’ van de FOD Volksgezondheid.

Enkele kerncijfers en tendenzen

  • Er zijn 103 algemene ziekenhuizen in België.
  • Sinds 2013 is het aantal daghospitalisaties hoger dan het aantal klassieke ziekenhuisopnames.
  • Bij 1 op de 5 verblijven gaat het om mensen tussen 55 en 70 jaar. 
  • Aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel is de meest voorkomende diagnosegroep in het ziekenhuis.
  • In meer dan 7 op de 10 gevallen volgen zorgverleners de regels rond handhygiëne.
  • Meer dan 9 op de 10 patiënten zijn tevreden over hun ziekenhuisverblijf. 

Transparantie over onze ziekenhuizen

Met deze blikvanger wil de FOD Volksgezondheid vooral een overzicht geven van alle data waarover de ziekenhuizen beschikken. Op die manier krijgt iedereen een beter inzicht in de werking van onze ziekenhuizen. In toekomstige blikvangers zullen ook nog psychosociale zorg, verschillende gezondheidsberoepen, … aan bod komen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de FOD Volksgezondheid.  

Lees ook

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.

Extra zorg voor en na je opname

Wist je dat 1 op de 3 Vlamingen de jongste 2 jaar te maken kreeg met een ziekenhuisopname? Met Hospitalia Medium ben je alvast betaalbaar verzekerd bij een operatie, een bevalling of een infectie. En na je opname kun je op extra hulp rekenen via het dienstenpakket Hospitalia Assist. Een goede zaak!