Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte. 
Wat is MS?
Doordat de symptomen en klachten bij iedereen anders zijn, is MS een ziekte die moeilijk te diagnosticeren is. Er is dus een grote kans dat mensen met de diagnose MS al lang rondliepen met onverklaarbare klachten, wat niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel zwaar kan zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam als je multiple sclerose hebt? 

MS is een chronische zenuwziekte. Je zenuwen versturen signalen van je spieren en zintuigen naar je hersenen. Deze signalen worden verwerkt en er worden weer signalen teruggestuurd naar je lichaam. Dit proces verloopt zo snel, dat je er gewoonlijk niets van merkt. Bij mensen die MS hebben is dit proces echter verstoord. 
 
Deze signalen lopen via zenuwbanen, die omringd zijn door de myelineschede. Bij MS ontstaan er ontstekingen in de myelineschede. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat de signalen verstoord raken, wat voor klachten zorgt. De ontstekingen genezen weer, maar laten kleine littekens achter. Ook deze littekens kunnen voor storingen zorgen. 

Veelvoorkomende symptomen van MS

Doordat de ontstekingen aan de myelineschede willekeurig ontstaan, variëren de symptomen van MS van patiënt tot patiënt. Dit maakt MS een zeer moeilijke ziekte om te diagnosticeren. Er zijn echter wel een aantal symptomen die veel voorkomen bij MS:
  • Buitengewone vermoeidheid.
  • Warmtegevoeligheid: je lichaamstemperatuur is verhoogd, waardoor je sneller oververhit raakt.
  • Oogproblemen, bijvoorbeeld wazig of dubbel zicht.
  • Loopmoeilijkheden, zoals coördinatieproblemen, evenwichtsproblemen en spasticiteit.
  • Gevoelsstoornissen, zoals tintelingen, het gevoel dat een bepaald lichaamsdeel slaapt of pijn.
  • Blaasklachten, zoals incontinentie of vaak moeten plassen.
  • Seksuele stoornissen.
  • Cognitieve veranderingen (problemen met het geheugen, de aandacht, concentratie, gedrag, planning, taal, uitvoerende functies)

De ontwikkeling van MS is bij iedereen anders, het is dus onmogelijk om te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen.

Een van de klanten die te zien is in ons televisiespotje, Liesbeth, kreeg enkele jaren geleden de diagnose van MS.  In de eerste jaren na de diagnose, had Liesbet weinig klachten. Na de geboorte van haar dochtertje kreeg ze echter een zware opstoot. Nu heeft ze veel minder kracht in haar benen, is ze vaak heel moe en verliest ze regelmatig haar evenwicht. Lees haar verhaal over leven met multiple sclerose hier

Hoe kan je ziekenfonds jou helpen?

Hopelijk helpt deze blogpost je om iets beter te begrijpen wat MS is. Het is uiteraard onmogelijk om MS uit te leggen aan de hand van een blogpost. Voor meer informatie verwijzen we daarom graag door naar de website van de MS-Liga Vlaanderen. Je wilt natuurlijk ook graag weten wat je ziekenfonds voor je kan betekenen als je MS hebt. Bij Partena Ziekenfonds denken we met je mee. Contacteer ons voor advies op maat. 

Bron: MS-Liga Vlaanderen

Lees ook

22 juni 2020

Gebruikt jouw huisarts al eAttest?

Minder administratieve rompslomp, een snellere terugbetaling… eAttest en eFact bieden heel wat voordelen. En niet enkel voor jou, maar ook voor je huisarts. Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat ook steeds meer huisartsen overtuigd geraken van elektronisch voorschrijven. Doet jouw dokter ook al mee?

Allergieën onder de loep

Daar heb je ze weer: de berkenpollen, de kat of, nog een pak kleiner (én venijniger), de huisstofmijten! Laten ze je snotteren en niezen? Bezorgen ze je een kriebelende keel, tranende ogen of een jeukende huid? Je bent lang niet de enige... Meer en meer Belgen krijgen het aan de stok met allergieën. We zetten graag enkele feiten op een rij en bezorgen je een paar bijzondere wist-je-datjes.