Wat is kanker?

Wat gaat er precies mis in je lichaam als je kanker krijgt?
Wat is kanker?
Kanker is een verzamelnaam voor een groep ziekten. Eén ding hebben ze gemeen: de samenstelling en het gedrag van bepaalde cellen verandert, waardoor ze schadelijk worden voor je lichaam.

Kenmerken van kanker

  • Door veranderingen in processen van groei, overleving of dood van cellen gaan bepaalde cellen zich anders gedragen, of veranderen ze van samenstelling
  • Kankercellen hebben de neiging zich ongeremd te vermenigvuldigen. Die 'ontspoorde' cellen controleren, herstellen of vernietigen is niet altijd eenvoudig. 
  • Kankercellen verspreiden zich via de bloedbaan, of het lymfestelsel, of door in te groeien in het omliggende weefsel
  • In veel gevallen vormen kankercellen een gezwel, of een tumor, in het lichaam.

Is kanker een ouderdomsziekte?

In België nemen de gevallen van kanker toe naarmate de leeftijd stijgt. Daar zijn verschillende verklaringen voor, waar experts het nog niet helemaal over eens zijn. Mogelijke redenen zijn:

  • De aard van het kankerproces zelf: het is vergelijkbaar met het proces dat voor veroudering zorgt in het lichaam. 
  • Wie ouder is, is langer blootgesteld aan de risicofactoren op ontwikkeling van kanker. 
  • Oudere cellen zouden vatbaarder zijn voor de ontwikkeling van kanker.
  • Veranderingen in het lichaam van ouderen, bijvoorbeeld insulineresistentie en chronische ontstekingen, zouden de cellen vatbaarder kunnen maken voor kanker. 

Kun je kanker voorkomen?

Alle soorten van kanker helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, maar preventieve maatregelen zijn zeker zinvol. 

Met een gezondere levensstijl zou men 30 tot 40% van de in België vastgestelde kankers kunnen voorkomen. In bepaalde gevallen kan vaccinatie er ook toe bijdragen. 

Eens je kanker hebt, is je levensstijl nog steeds van belang. Bij 60 tot 70 % van de kankers vergroot een gezonde levensstijl, en dus een goede lichamelijke en mentale conditie, de behandelingsopties en de kans op herstel. 

Kun je kanker vroegtijdig opsporen?

Als ze in een vroeg stadium ontdekt worden, zijn bepaalde kankersoorten goed behandelbaar. Zo vermindert vroegtijdige opsporing onder bepaalde voorwaarden ook het risico op kankersterfte. 

Lees ook

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden. 
Pilar Goes
Gastblogger
22 maart 2019

Maar 1 op de 2 Belgen kent het humaan papillomavirus

De Belgen zijn niet goed op de hoogte over het humaan papillomavirus (HPV). Slechts 1 op de 2 landgenoten weet wat HPV is en heel wat Belgen onderschatten de risico’s van deze groep virussen. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen in opdracht van MSD.