Wat is een hospitalisatieverzekering?

Wat is een hospitalisatieverzekering eigenlijk? Is een hospitalisatieverzekering verplicht? En hoe weet je welke hospitalisatieverzekering het beste bij jou past? Al deze vragen heb je jezelf vast wel eens gesteld. Daarom zetten we alles over de hospitalisatieverzekering nog eens duidelijk voor je op een rijtje.
Wat is een hospitalisatieverzekering?

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Je hebt er vast al wel over gehoord, maar wat is een hospitalisatieverzekering nu eigenlijk precies? Een hospitalisatieverzekering dekt je in tegen (onverwachte) ziekenhuisopname, bijvoorbeeld voor een bevalling of operatie. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen en de sociale zekerheid betaalt hier steeds minder van terug. Met een hospitalisatieverzekering bescherm je jezelf (en je gezin) tegen de kosten van een ziekenhuisopname. Of het nu gaat om daghospitalisatie of langdurige opname, met een hospitalisatieverzekering voorkom je een onaangename financiële verrassing achteraf. 

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

Een hospitalisatie is een aanvullende verzekering, je bent dus niet verplicht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Hoewel een hospitalisatieverzekering niet verplicht is, raden we het wel aan. Wist je dat 1 op de 2 gezinnen te maken krijgt met een ziekenhuisopname? Zorg dus dat je voldoende voorbereid bent. Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen.  

Welke soorten hospitalisatieverzekeringen zijn er? 

Bij Partena bieden we drie hospitalisatieverzekeringen aan: de Hospitalia, de Hospitalia Plus en de Hospitalia Continuïteit. Hieronder lijsten we de belangrijkste verschillen tussen deze 3 hospitalisatieverzekeringen op:

  • Hospitalia: Je krijgt een terugbetaling van het merendeel van de opnamekosten in een meerpersoonskamer. Je kunt op elke leeftijd een aanvullende Hospitalia-verzekering afsluiten.

  • Hospitalia Plus: Met deze hospitalisatieverzekering kan iedereen zich het comfort van een eenpersoonskamer en een prima verzorging voor en na de opname veroorloven. Daarnaast krijg je een waarborg in het geval van zware ziekte, ook zonder ziekenhuisopname. Je kan deze verzekering afsluiten tot en met een leeftijd van 65 jaar.

  • Hospitalia Continuïteit: Met Hospitalia Plus ben je verzekerd tegen de beperkingen van een groepsverzekering. Ook ben je verzekerd bij verandering van werk of als je met pensioen gaat. Je kan deze verzekering afsluiten tot en met een leeftijd van 64 jaar.

 

Wil je weten welke hospitalisatieverzekering het beste bij jou past? In dit overzicht kun je onze hospitalisatieverzekeringen in één oogopslag vergelijken. 

Ben ik meteen gedekt door mijn hospitalisatieverzekering?

Bij het afsluiten van een hospitalisatieverzekering geldt altijd een wachttijd van 6 maanden. Deze wachttijd gaat van start zodra jij je inschrijft voor een van onze hospitalisatieverzekeringen en ook klant bent van het ziekenfonds. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij de wachttijd vervalt:

  • Bij een ongeval

  • Bij een overname van een gelijkaardige polis

  • Bij een bevalling 

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering?

De kosten van een hospitalisatieverzekering variëren per ziekenfonds en per hospitalisatieverzekering. Wil je weten wat jouw maandelijkse bijdrage zou zijn als je voor een van onze hospitalisatieverzekeringen kiest? Bereken het eenvoudig met deze tool

Geldt mijn hospitalisatieverzekering ook in het buitenland?

De hospitalisatieverzekeringen van Partena gelden in het binnen- en buitenland. Ook als je tijdens een vakantie of zakenreis onverwacht in het ziekenhuis moet worden opgenomen, kan je dus rekenen op een terugbetaling van je ziekenhuiskosten. In sommige landen kunnen de kosten duurder oplopen, laat je daarom bij Partena ziekenfonds adviseren of een privé-reisbijstandsverzekering nuttig is. 

Wil je meer weten over onze aanvullende verzekering Hospitalia, Hospitalia Plus of Hospitalia Continuïteit? Of heb je nog andere vragen over de hospitalisatieverzekering? Download dan onze gratis gids over de hospitalisatieverzekering en ontdek welke verzekering het beste bij jou past. 

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

Lees ook

Ik verwacht dat mijn hele gezin op elk moment even goed verzekerd is

Als je via je job mensen ziet die geldproblemen krijgen wegens ziekte, dan weet je dat je best goed verzekerd bent. Dankzij Hospitalia Continuïteit blijven Ilse en haar man levenslang betaalbaar verzekerd tegen ziekenhuiskosten, ook bij een jobwissel, en na hun pensioen. En hun kinderen stapten voordelig over op Hospitalia Plus als ze op eigen benen gingen staan.