Wat is een hospitalisatieverzekering?

Wat is een hospitalisatieverzekering eigenlijk? Is een hospitalisatieverzekering verplicht? En hoe weet je welke hospitalisatieverzekering het beste bij jou past? Weet jij welke hospitalisatieverzekering je hebt en voor wat je juist verzekerd bent? Al deze vragen heb je jezelf vast wel eens gesteld. Daarom zetten we alles over de hospitalisatieverzekering nog eens duidelijk voor je op een rijtje.
Wat is een hospitalisatieverzekering?

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Je hebt er vast al wel over gehoord, maar wat is een hospitalisatieverzekering nu eigenlijk precies? Een hospitalisatieverzekering dekt je in tegen (onverwachte) ziekenhuisopname, bijvoorbeeld voor een bevalling, ziekte of operatie. De kosten van een ziekenhuisopname kunnen hoog oplopen en de wettelijke ziekteverzekering betaalt steeds minder terug. Met een hospitalisatieverzekering bescherm je jezelf (en je gezin) tegen die hoge kosten. Of het nu gaat om daghospitalisatie of langdurige opname, met een hospitalisatieverzekering voorkom je een onaangename financiële verrassing achteraf. 

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering, je bent dus niet verplicht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Hoewel een hospitalisatieverzekering niet verplicht is, raden we het wel aan. Wist je dat 1 op de 2 gezinnen te maken krijgt met een ziekenhuisopname? Zorg dus dat je voldoende voorbereid bent. Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen.  

Welke soorten hospitalisatieverzekeringen zijn er? 

Bij Partena Ziekenfonds bieden we 3 Hospitalia-formules en een wachtpolis aan: Hospitalia, Hospitalia MediumHospitalia Plus en de wachtpolis Hospitalia Continuïteit. Hieronder lijsten we de belangrijkste verschillen tussen deze 3 hospitalisatieverzekeringen op:

  • Hospitalia: Jouw uiterst betrouwbare hospitalisatieverzekering voor een betaalbare prijs. Vlotte terugbetaling van ziekenhuiskosten tot 25.000 euro per jaar, én van voor- en nazorg. Instap ook na 65 jaar!

  • Hospitalia Medium: Compleet verzekerd zonder plafondbedrag, met het comfort van een eenpersoonskamer en uitgebreide voor- en nazorg. Nu met Hospitalia Assist: een innovatief dienstenpakket voor wie herstellende is.

  • Hospitalia Plus: Combineer alle voordelen van Hospitalia en Hospitalia Medium met het extra comfort van een eenpersoonskamer in bepaalde ziekenhuizen in Brussel en Wallonië, waar extra hoge ereloonsupplementen gelden.

  • Hospitalia Continuïteit: Loopt je groepsverzekering af omdat je van werk verandert of met pensioen gaat? Via de wachtpolis Hospitalia Continuïteit van Partena Ziekenfonds sluit je probleemloos aan bij 1 van de 3 formules van Hospitalia. Zonder medische vragenlijst, en zonder wachttijd.

 
Wil je weten welke hospitalisatieverzekering het beste bij jou past? In dit overzicht kun je onze hospitalisatieverzekeringen in één oogopslag vergelijken. 

Hoe weet ik welke hospitalisatieverzekering ik heb bij Partena Ziekenfonds?

Je kunt eenvoudig via MijnPartena, jouw online ziekenfonds bekijken welke aanvullende verzekeringen je juist hebt bij Partena Ziekenfonds. Ga hiervoor naar MijnPartena, log je in of maak een account aan. Onder Extra verzekeringen vind je terug welke Hospitalia-formule jij juist hebt afgesloten.

Ben ik meteen gedekt door mijn hospitalisatieverzekering?

Bij het afsluiten van een hospitalisatieverzekering geldt altijd een wachttijd van 6 maanden. Deze wachttijd gaat van start zodra jij je inschrijft voor een van onze hospitalisatieverzekeringen en ook klant bent van het ziekenfonds. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij de wachttijd vervalt:

  • Bij een ongeval

  • Bij een overname van een gelijkaardige polis

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering?

De kosten van een hospitalisatieverzekering variëren per ziekenfonds en per hospitalisatieverzekering. Wil je weten wat jouw maandelijkse bijdrage zou zijn als je voor een van onze hospitalisatieverzekeringen kiest? Bereken het eenvoudig met deze tool

Geldt mijn hospitalisatieverzekering ook in het buitenland?

De hospitalisatieverzekeringen van Partena gelden in het binnen- en buitenland. Ook als je tijdens een vakantie of zakenreis onverwacht in het ziekenhuis moet worden opgenomen, kan je dus rekenen op een terugbetaling van je ziekenhuiskosten. In sommige landen kunnen de kosten duurder oplopen, laat je daarom bij Partena ziekenfonds adviseren of een privé-reisbijstandsverzekering nuttig is. 

Wil je meer weten over onze aanvullende verzekering Hospitalia, Hospitalia Medium, Hospitalia Plus of Hospitalia Continuïteit? Of heb je nog andere vragen over de hospitalisatieverzekering? Download dan onze gratis gids over de hospitalisatieverzekering en ontdek welke verzekering het beste bij jou past. 

 Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

Lees ook

10 maart 2020

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).