Wat houdt de behandeling van griep precies in?

Niet alleen Sinterklaas en de kerstman prikken de wintermaanden in hun agenda, ook de griep tekent elk jaar present. Als je pech hebt, dan moet je enkele dagen onder de wol om uit te zieken. Bestaat er eigenlijk een behandeling voor de griep? En kun je het voorkomen? 
Wat houdt de behandeling van griep precies in?

Wat is griep?

De griep kun je oplopen als je besmet raakt met het influenzavirus. Het gaat om een erg besmettelijk virus dat vooral in de herfst- en wintermaanden onze contreien bezoekt. Je kunt makkelijk het virus oplopen via menselijk contact, door het geven van een hand of een kus, een niezende buur in de bus, ...

Vaak wordt griep verward met een verkoudheid die een licht grieperig gevoel
kan veroorzaken. Het lijstje van symptomen van de griep is echter heel wat indrukwekkender: koorts, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, keelpijn, een hoest en een enorm vermoeid gevoel. Bij een verkoudheid blijft het beperkt tot een verstopte neus, wat keelpijn en een hoest. 

Een griepje houdt doorgaans een vijftal dagen aan, de koorts en pijn nemen stelselmatig af. Het duurt soms tot een tweetal weken eer je opnieuw de oude bent.  Een verkoudheid duurt meestal een zevental dagen en blijft heel wat minder lang je kleren zitten. 

Kun je griep voorkomen?

Niemand ligt graag uitgeteld op de sofa, daarom zijn er enkele manieren die je kunt uitproberen om de griep te voorkomen.

 • Vaccinatie

  Je kunt je jaarlijks laten vaccineren tegen de griep. Deze griepprik heeft ieder jaar een andere samenstelling, aangezien we telkens geteisterd worden door andere virusvarianten. Het vaccin bevat telkens onschadelijk gemaakte stukjes virus van de varianten waarvan men denkt dat die het hardst zullen doorbreken. De griepprik is dus geen wondermiddeltje, maar het biedt je de beste kans om niet ziek te worden. 

  Sommige risicogroepen laten zich best elk jaar vaccineren. Bij hen kan de griep voor ernstige symptomen veroorzaken met mogelijke andere aandoeningen tot gevolg.

  Tot deze risicogroepen behoren onder meer:

  • Zwangere vrouwen die zich tijdens het griepseizoen in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap bevinden.
  • Mensen met chronische aandoeningen als hartziekten, longziekten, diabetes, leverziekten, nieraandoeningen,...
  • Iedereen ouder dan 65 jaar.
  • Mensen die in een ziekenhuis of een rust- en verzorgingstehuis verblijven. Iedereen die aan het werk is in de gezondheidssector, zoals verpleegsters en ander ziekenhuispersoneel.

  Behoor jij niet tot één van deze risicogroepen, dan kan een vaccin toch ook zinvol zijn. Zeker als je onder één dak woont met iemand uit de risicogroepen. Partena Ziekenfonds voorziet bovendien in een gedeeltelijke terugbetaling van het remgeld voor het vaccin.

 • Andere voorzorgen

  Aangezien de griep erg besmettelijk is, kun je ook enkele voorzorgen nemen om het besmettingsgevaar te beperken. Alle beetjes helpen! Was op regelmatige tijdstippen je handen met water en zeep, gebruik je zakdoeken eenmalig, verlucht ruimtes, ga regelmatig naar buiten. Als je tijdens het jaar gezond eet, goed beweegt en voldoende slaapt, dan is je immuunsysteem heel wat sterker. 

Wat houdt de behandeling van griep in?

Aangezien de griep veroorzaakt wordt door een virus, hoef je helemaal geen antibiotica bij de apotheker te halen. Een geneesmiddel op basis van paracetamol kan je hoofd- en spierpijn verzachten en de koorts wat binnen de perken houden. Uitzieken is dus de boodschap.

 • Probeer voldoende te drinken, zeker als je hoge koorts hebt.
 • Slapen is het beste medicijn. Rust veel en ga zeker niet te snel opnieuw werken. 
 • Hoewel je hoogstwaarschijnlijk weinig honger zult hebben, opteer je best voor lichte gezonde voeding (groenten en fruit). Gezonde gerechten geven je lichaam energie om te herstellen. 
 • Als je de hele dag op de sofa ligt, mag je niet vergeten om af en toe wat frisse, gezonde buitenlucht binnen te laten.
Een bezoekje aan de huisarts zal dus enkel nodig zijn om je afwezigheid op het werk of op school te regelen, tenzij er bepaalde complicaties optreden.

Blijft je koorts na vier dagen nog steeds hoog? Komt de koorts terug? Heb je pijn bij het ademhalen? Behoor je tot één van de bovenstaande risicogroepen en kreeg je geen vaccin? Neem dan zeker contact op met je huisarts.

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.