Nieuws Ziek
30 oktober 2020

deel

Verkoop zelftests weer toegelaten

De verkoop van zelftests die antistoffen tegen het coronavirus detecteren is weer toegelaten. Ze waren tijdelijk verboden omdat er geen conforme tests beschikbaar waren. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) waarschuwt voor mogelijke verkeerde interpretaties.

Wat zijn antilichaamzelftests?

Antilichaamzelftests zijn tests die antistoffen tegen het coronavirus detecteren, zonder dat er een arts of andere zorgverlener aan te pas komt. Je voert zo’n test uit met een druppel bloed die je verkrijgt door een vingerprik, en je leest zelf het resultaat. De zelftests geven enkel aan dat er antistoffen aanwezig zijn, maar geven geen uitsluitsel over of je COVID-19 hebt, gehad hebt of immuun bent. Ze zijn minder betrouwbaar dan de tests die in het laboratorium worden uitgevoerd.

Het FAGG waarschuwt voor het verkeerd interpreteren van de resultaten. Het kan immers zorgen voor een vals veiligheidsgevoel of een nodeloze ongerustheid.  

Heb je een positief resultaat? 

Er zijn antistoffen tegen corona gedetecteerd. Het kan in sommige gevallen gaan om een vals positief resultaat, je hebt bijvoorbeeld antistoffen tegen een ander verkoudheidsvirus dat tot dezelfde groep van virussen behoort. Ook andere factoren in het bloed kunnen voor een vals positief resultaat zorgen. 

Een positieve test is wel een belangrijk signaal. Contacteer je huisarts om het testresultaat te laten bevestigen. In geen geval geeft een positief resultaat zekerheid dat je immuun bent of nog wordt en dus niet (meer) besmet kan raken.

Heb je daarnaast ook verkoudheidssymptomen? Blijf dan minstens zeven dagen thuis en heb zo weinig mogelijk contact met anderen, inclusief je huisgenoten. Gebruik papieren zakdoekjes die je direct weggooit, nies en hoest in de binnenkant van je elleboog. Was regelmatig je handen en draag een mondmasker. Worden de symptomen erger (problemen met ademhalen, hoge koorts …)? Bel dan onmiddellijk je huisarts. 

Heb je een negatief resultaat? 

Er zijn geen antistoffen tegen corona gedetecteerd. Het kan in bepaalde gevallen gaan om een vals negatief resultaat. Er zijn wel antistoffen, maar de hoeveelheid is te laag om ze te kunnen detecteren met deze test. Dat kan gebeuren wanneer je te recent (minder dan twee weken geleden) besmet bent geraakt of wanneer je lichaam weinig antistoffen aanmaakt. Sommige antistoffen blijven bovendien slechts enkele maanden in het lichaam. 

Een negatieve test geeft geen zekerheid dat u geen COVID-19 hebt of hebt gehad.

Heb je ook verkoudheidssymptomen? Contacteer je huisarts om te informeren of een andere test nodig is. Blijf intussen zoveel mogelijk thuis en heb zo weinig mogelijk contact met anderen, inclusief je huisgenoten. Gebruik papieren zakdoekjes die je direct weggooit, nies en hoest in de binnenkant van je elleboog. Was regelmatig je handen en draag een mondmasker. Worden de symptomen erger (problemen met ademhalen, hoge koorts …)? Bel dan onmiddellijk je huisarts.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het FAGG.

Vragen en antwoorden over zelftests.

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.