Nieuws Ziek
18 augustus 2021

deel

Binnenkort kies je zelf of je een bewijs van voorschrift wilt

Vanaf 15 september 2021 zal een papieren voorschrift de uitzondering zijn. Alle voorschriften staan online en je apotheker is verbonden met wat de arts voorschrijft. Wat betekent dat nu precies voor jou als patënt?
Binnenkort kies je zelf of je een bewijs van voorschrift wilt

Door COVID-19 kwam digitalisering in een stroomversnelling. Maar in de gezondheidszorg zijn we al langer bezig met een elektronische evolutie. Zo werkt het RIZIV aan alternatieven voor het papieren bewijs van elektronisch voorschrift. Vanaf 15 september 2021 wordt er overgegaan naar het 'gedematerialiseerd' voorschrijven. 

Wat verandert er nu precies?

Het proces van het voorschrift wordt volledig gedigitaliseerd. Sinds 1 januari 2020 is elektronisch voorschrijven verplicht: dat betekent dat de arts de informatie voor jouw voorschrift elektronisch doorstuurt naar de apotheker. Je krijgt hiervan een papieren bewijs. Maar vanaf 15 september 2021 wordt dat papieren voorschrift de uitzondering.  

Je gaat dus zonder papieren voorschrift naar de apotheker, die online kan bekijken wat de arts heeft voorgeschreven. Voorwaarde is wel dat je identiteitskaart eenmalig wordt ingelezen bij de apotheker.

Wat zijn de voordelen van een elektronisch voorschrift? 

  • De arts heeft meer tijd voor de patiënt.
  • Als patiënt kun je zelf beter je voorschriften beheren en opvolgen.
  • Dankzij deze digitalisering zal er slechts 1 geneesmiddel per voorschrift worden voorgeschreven. Dit helpt om jouw medicatieschema actueel en overzichtelijk te houden. En je arts en apotheker hebben zo een beter zicht op het beheer per geneesmiddel.

Digitaal overzicht van alle voorschriften

Je kunt samen met je apotheker naar je digitaal dossier kijken voor het overzicht van je voorschriften. Een overzicht van al je voorschriften vind je ook altijd terug op mijngezondheid.be en myhealthviewer.be.

Toch liever een papieren bewijs? Dat kan. Als patiënt kies je zelf of je nog een bewijs op papier wil of niet. 

Lees ook

30 september 2021

Luchtverontreiniging leidt tot meer arbeidsongeschiktheid

Als luchtconcentraties van zwarte koolstof, stikstofdioxide en ozon pieken, hebben mensen met chronische aandoeningen meer geneeskundige verzorging nodig. En ook het aantal mensen dat arbeidsongeschikt wordt verklaard, neemt dan toe. Dat blijkt uit de laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in samenwerking met de KU Leuven.