NieuwsZiek
17 oktober 2017

deel

Vaccineer ook jongens tegen het humaan papillomavirus

In een nieuw advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om ook jongens tussen 9 en 14 jaar te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Tot nu toe was die vaccinatie enkel aangeraden voor meisjes van 10 tot en met 13 jaar, omdat dit virus baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Ook verantwoordelijk voor kankers bij mannen

Al sinds 2007 beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om meisjes van 10 tot en met 13 jaar te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). De reden is eenvoudig. Een infectie met dit zeer besmettelijke virus is verantwoordelijk voor vrijwel alle gevallen van baarmoederhalskanker. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat een HPV-infectie ook kanker bij mannen veroorzaakt, bv. penis- en anuskanker. Ook een verband met genitale wratten werd recent aangetoond. Maar liefst 3 op de 10 kankers die veroorzaakt zijn door HPV ontstaan bij mannen.

Ook jongens vaccineren

De Hoge Gezondheidsraad raadt nu aan om ook jongens tussen 9 en 14 jaar te vaccineren tegen HPV. Daarnaast pleiten de experts ook voor een herhalingsvaccinatie voor zowel vrouwen als mannen van 15 tot en met 26 jaar, met specifieke aandacht voor mannen die seks hebben met mannen. De Hoge Gezondheidsraad kan echter enkel adviseren. Het is nu aan de bevoegde overheden en de gemeenschappen om te bekijken of ze het vaccinatieprogramma in die zin gaan uitbreiden.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad!

Krijg je vaccin terugbetaald

Partena Ziekenfonds betaalt 80% van de aankoop van het vaccin terug, met een maximum van 25 euro per jaar.

 

Artikel tags:

Lees ook

Quarantaine en dementie

Hoe ga jij met de situatie om? Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend. Door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld. Het is moeilijk om uit te leggen waarom er geen bezoek komt, waarom er meer afstand moet gehouden worden, waarom een knuffel of kus plots niet meer kan.