NieuwsZiek
14 februari 2019

deel

UZ Brussel werkt mee aan nieuwe behandeling tegen diabetes type 1

Een onderhuids implantaatje met cellen die insuline produceren. Daarmee wil een nieuw Europees onderzoek diabetes type 1 beter kunnen behandelen. Het UZ Brussel werkt mee aan de studie en de voorlopige resultaten zijn hoopgevend.

Focus op diabetes type 1

Het onderzoek richt zich enkel op mensen met diabetes type 1. In België zijn dat er tussen de 600.000 en 700.000. Deze variant van diabetes komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Hun lichaam maakt onvoldoende insuline aan, waardoor ze hun leven lang insuline moeten spuiten. Anders nemen de cellen onvoldoende suiker op, waardoor het ophoopt in het bloed.

Implantaat onder de huid

Hoe wil het onderzoek mensen met diabetes type 1 nu helpen? Door stamcellen te transplanteren in een implantaatje dat onderhuids wordt aangebracht in de arm. Daar ontwikkelen die cellen zich tot betacellen die insuline produceren en zo de bloedsuikerspiegel mee helpen te normaliseren. Het onderzoek zit nog in de beginfase, maar de eerste resultaten blijken alvast positief.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het UZ Brussel!

Artikel tags:

Lees ook

20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 
17 februari 2019

Amputaties bij diabetici met een derde gedaald op 10 jaar

Amputaties van de volledige voet gebeurden 10 jaar geleden 7 keer meer bij mensen met diabetes dan bij de algemene bevolking. Sindsdien is dat aantal operaties gelukkig gedaald met een derde. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA)!