Nieuws Ziek
10 september 2021

deel

Uitkeringen verhoogd vanaf 1 september 2021

Sinds 1 september 2021 zijn de sociale uitkeringen gestegen met 2%. Dat gebeurt naar aanleiding van de overschrijding van de spilindex.

Naar aanleiding van de overschrijding van de spilindex zijn de sociale uitkeringen gestegen met 2%.

Het gaat om uitkeringen voor:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Invaliditeit
  • Uitkeringen toegekend in het kader van de bescherming van het moederschap: zwangerschap, werkverwijdering, geboorteverlof, adoptie-en pleegouder

Een verhoging (indexering) van de sociale toeslagen vindt plaats wanneer de gezondheidsindex (een indicator die wordt gebruikt om lonen en huur te verhogen) hoger ligt dan de spilindex (een indicator die wordt gebruikt voor sociale uitkeringen) om ervoor te zorgen dat er een aanpassing is aan de kosten van levensonderhoud.

De vorige indexatie dateerde van 1 maart 2020.

 

Lees ook

Thee met honing of een dokterbezoek?

Ren jij snel naar de huisarts als je je niet goed voelt, of geef je je lichaam de tijd om zichzelf te genezen? Want dat laatste is best mogelijk bij bepaalde ongemakken. “Het wordt tijd dat we weer wat meer naar ons lichaam luisteren”, vindt dokter Linde Tilley, huisarts in Gent.
24 september 2021

Zorgkassen vragen indexatie zorgbudget

De Vlaamse zorgkassen vieren hun twintigste verjaardag. Op 1 oktober 2001 werd de Vlaamse zorgverzekering opgericht. Die voorzag in een vergoeding van maximaal 125 euro voor mensen die thuis veel zorg nodig hadden. Twintig jaar later is dat bedrag met nauwelijks 5 euro toegenomen. 
23 september 2021

Gezondheidszorgen werden uitgesteld tijdens de pandemie

COVID-19 heeft een grote invloed gehad op ons gezondheidszorgsysteem. En de impact van de pandemie zou de dramatische directe tol wel eens kunnen overtreffen. De laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen geeft ons een beeld van die invloed, met behulp van de gegevens over de terugbetaling van geneeskundige verzorging en het gebruik van geneesmiddelen door personen met een chronische aandoening.