Tropische ziekten

Vertrek jij binnenkort op reis? Waarschijnlijk neem je dan ook een souvenir mee van de plek waar je bent geweest. Liefst iets leuks zoals schelpen, een armbandje of een T-shirt. Maar wist je dat je ook ongewenste souvenirs mee naar huis kunt nemen zoals tropische ziekten?
Tropische ziekten

Onder de tropen verstaan we de noordelijke helft van Australië, Midden-Amerika, het eilandrijke Indonesië, zuidelijk Azië en het grootste deel van Afrika en Zuid-Amerika. Voordat je naar een van deze bestemmingen trekt, informeer je best even welke reisinfectieziekten voorkomen in de streek waar je naartoe gaat. Ga vervolgens ten minste vier weken voor vertrek langs bij je huisarts voor de nodige informatie en vaccinatie.

Informeer je met Wanda

Met de app Wanda van de dienst Tropische Geneeskunde (ITG) kom je meteen te weten wat de belangrijkste gezondheidsrisico´s en algemene aanbevelingen zijn voor het land waar je naartoe wilt reizen.

Welke tropische ziekten kun je oplopen?

De ziekten die je in de tropen kunt krijgen, zijn meestal ofwel ziekten die diarree veroorzaken of ziekten die overgedragen worden door muggen. We sommen de meest voorkomende even kort voor je op. Indien je naar de tropen afreist, raden we aan om je grondig te informeren bij je huisarts.

Malaria

Malaria is een ziekte die overgedragen wordt door de vrouwelijke malariamug. Als je naar een gebied trekt waar malaria voorkomt, meldt dit dan zeker aan je huisarts zodat je medicatie hiervoor kunt meenemen.

De malariamug is vooral ‘s nachts actief, je slaapt dus best onder een muskietennet. Het is ook zeker niet slecht om je te beschermen tegen muggen met bijvoorbeeld DEET. Dit middeltje is vrij te verkrijgen bij de de apotheker.

Als je toch bent gestoken door een malariamug, krijg je eerst griepachtige symptomen. De koorts kan oplopen tot meer dan 40 graden. We raden aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen indien je in een tropisch gebied vertoeft en griepsymptomen vertoont.

Dengue en Chikungunya

Ook deze tropische ziekten worden overgedragen door muggen, meer bepaald de Aedes-mug. Deze aandoeningen genezen na verloop van tijd vanzelf. Er bestaat voorlopig nog geen vaccin tegen deze ziekten. De Aedes-mug is een insect dat overdag steekt. Beschermd aan de dag beginnen, met bijvoorbeeld DEET, is dus de boodschap!

Dengue en Chikungunya worden overgedragen door dezelfde mug en hebben ook gelijkaardige symptomen. Bij Dengue krijg je griepachtige symptomen met mogelijk huiduitslag en bloed uit de slijmvliezen. Als je besmet bent met Chikungunya krijg je griepsymptomen, gewrichtsklachten en zwelling.

Gele koorts

Gele koorts is een tropische ziekte waartegen je op voorhand ingeënt kunt worden. Na vaccinatie ben je minstens tien jaar immuun. Indien je een streek bezoekt waar deze ziekte actief is, moet je bij het betreden van deze landen een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen.

Voor deze tropische ziekte is ook de Aedes-mug verantwoordelijk. Het is dus aangeraden je goed te beschermen met een middeltje dat muggen afstoot.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door voedsel, water of voorwerpen die je aanraakt. Indien je diarree krijgt, is het noodzakelijk om veel te blijven drinken zodat je niet uitdroogt!

Wil je weten of je een vaccinatie nodig hebt voor je bestemming? Kijk het na bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hoe kun je zelf tropische ziekten vermijden?

Met onderstaande tips helpen we je alvast op de goede weg om tropische ziekten te voorkomen.

  • Voordat je naar de tropen trekt, breng je best eerst een bezoek aan je huisarts - zo’n vier weken op voorhand. Hij zal je informeren over de tropische ziekten die je kunt oplopen in je reisgebied en je hiervoor eventueel vaccinaties of medicatie voorschrijven.
  • Bescherm jezelf tegen muggen! Ga voor je vertrek langs bij je apotheker voor een middel tegen muggen.
  • Slaap onder een muskietennet.
  • Was altijd je handen voordat je eet of kookt.
  • Let op met voedsel dat niet gekookt of gebakken is zoals rauwe vis, vlees of groenten. Drink geen kraantjeswater. Denk eraan dat ook ijsblokjes van kraantjeswater gemaakt worden. Die laat je dus best links liggen!

Veilig op reis met Partena Ziekenfonds

Alles wat je moet weten over insectenbeten

Wil je meer weten over de verschillende insectenbeten die je kunt oplopen? Download dan onze gratis gids over insectenbeten en ontdek hoe je ze kunt verzorgen en voorkomen!

 

ebook insectenbeten

Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)

19 november 2021

Je hebt een loopneus, bent moe, hoest. Moet je je laten testen?

De herfst en koude temperaturen luiden de terugkeer van verkoudheden in. Maar is het gewoon een zware verkoudheid of is het COVID-19? Moet je je laten testen of niet? Misschien hoef je je dokter niet te storen: voer online een evaluatie uit en krijg zo nodig een code voor een PCR-test.
17 november 2021

Ook tijdens pandemie gebruikten we te veel antibiotica

Naar aanleiding van de “World Antimicrobial Awareness Week” (Internationale week voor Verstandig gebruik van Antibiotica), wordt er wereldwijd aandacht besteed aan het belang van een correct gebruik van antibiotica, om zo resistentie te voorkomen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen de evolutie van het antibioticagebruik van hun leden onder de loep. Daaruit blijkt onder meer dat het antibioticagebruik werd beïnvloed door de pandemie.