Nieuws Ziek
17 juni 2021

deel

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.

Er bestaan verschillende soorten diabetes. Bij jongeren en kinderen gaat het vooral om diabetes type 1. Maar ook diabetes type 2 komt de laatste jaren helaas meer voor bij kinderen en jongeren. Dit wordt verklaard door de toename van overgewicht en inactiviteit. Onderzoek leert dat ongeveer 1 op de 9 Vlaamse peuters te zwaar is.

Diabetes is niet gemakkelijk om mee te leven, maar het is mogelijk. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren er vooral zelf mee leren omgaan. Hiervoor bestaat een begeleidingsprogramma. Je zoon of dochter krijgt er continue sociale en emotionele begeleiding om te leren leven met diabetes. Daarnaast biedt het programma noodzakelijke materialen voor zelfcontroles, waarmee jouw kind leert hoe het zelf zijn diabetes kan opvolgen. Ook de leerkrachten en de schooldirectie van je kind krijgen de nodige voorlichting.

De begeleiding, het materiaal voor de vingerpriktest en het materiaal voor de sensormeting worden volledig terugbetaald door je ziekenfonds. 

Meer info?

  • Meer informatie over de voorwaarden van de terugbetaling kan je lezen op de website van het RIZIV.
  • Een overzicht van de gespecialiseerde centra vind je hier.
  • Ontdek de tegemoetkomingen bij diabetes van Partena Ziekenfonds.
 

Artikel tags:

Lees ook

04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.