NieuwsZiek
20 april 2017

deel

Terugbetaling vruchtbaarheidsbehandeling kankerpatiënten op komst

Een vruchtbaarheidsbehandeling voor kankerpatiënten kost veel geld en van een terugbetaling was lang geen sprake. Na een oproep van Kom op tegen Kanker bevestigt het kabinet van Minister De Block dat zo’n tegemoetkoming in de pijplijn zit.

Invriezen van zaad- of eicellen

Door een ingreep, chemo- of radiotherapie kunnen kankerpatiënten minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar worden. Hun vruchtbaarheid kan bewaard blijven door zaad- of eicellen in te vriezen, maar dat kost al gauw enkele duizenden euro’s en een terugbetaling bestond tot voor kort niet. Kom op tegen Kanker kaartte dat probleem aan bij Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Het kan niet door de beugel dat kankerpatiënten financieel moeten opdraaien voor een vruchtbaarheidsbehandeling die het gevolg is van de behandeling van hun ziekte", klinkt het.

Jaarlijks 4 miljoen euro

In een reactie bevestigt het kabinet van Minister De Block dat het geld voor deze terugbetaling wel degelijk opzij gezet is. Het gaat om 4 miljoen euro per jaar. Daarmee zal zowel het verzamelen als het opslaan van eicellen, zaadcellen of eierstokweefsel terugbetaald worden. Dat kan wel enkel in fertiliteitscentra die door het RIZIV erkend zijn. Sinds kort kunnen centra intekenen op de RIZIV-conventie.

Lees ook

17 januari 2020

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.
16 december 2019

Aantal jonge vrouwen met borstkanker met 10% gedaald

In vergelijking met 10 jaar geleden krijgen 10% minder vrouwen onder de 50 jaar de diagnose van borstkanker. Dat blijkt uit recente cijfers van de Stichting Kankerregister. Borstkanker blijft wel de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.