NieuwsZiek
20 april 2017

deel

Terugbetaling vruchtbaarheidsbehandeling kankerpatiënten op komst

Een vruchtbaarheidsbehandeling voor kankerpatiënten kost veel geld en van een terugbetaling was lang geen sprake. Na een oproep van Kom op tegen Kanker bevestigt het kabinet van Minister De Block dat zo’n tegemoetkoming in de pijplijn zit.

Invriezen van zaad- of eicellen

Door een ingreep, chemo- of radiotherapie kunnen kankerpatiënten minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar worden. Hun vruchtbaarheid kan bewaard blijven door zaad- of eicellen in te vriezen, maar dat kost al gauw enkele duizenden euro’s en een terugbetaling bestond tot voor kort niet. Kom op tegen Kanker kaartte dat probleem aan bij Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Het kan niet door de beugel dat kankerpatiënten financieel moeten opdraaien voor een vruchtbaarheidsbehandeling die het gevolg is van de behandeling van hun ziekte", klinkt het.

Jaarlijks 4 miljoen euro

In een reactie bevestigt het kabinet van Minister De Block dat het geld voor deze terugbetaling wel degelijk opzij gezet is. Het gaat om 4 miljoen euro per jaar. Daarmee zal zowel het verzamelen als het opslaan van eicellen, zaadcellen of eierstokweefsel terugbetaald worden. Dat kan wel enkel in fertiliteitscentra die door het RIZIV erkend zijn. Sinds kort kunnen centra intekenen op de RIZIV-conventie.

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.