NieuwsZiek
23 november 2017

deel

Standaard ingrepen straks in alle Belgische ziekenhuizen op zelfde manier vergoed

Een knieprothese plaatsen, een eenvoudige blindedarmoperatie, …: het zijn zogenaamde ‘standaard’ ingrepen, waarbij er weinig of geen verschillen zijn tussen patiënten. Vanaf 1 september 2018 zullen deze ingrepen in alle Belgische ziekenhuizen op dezelfde manier worden vergoed. 

Momenteel nog verschillende terugbetalingen

Krijgen patiënten met dezelfde aandoening dezelfde ‘standaard’ verzorging in het ziekenhuis? Dan verschillen de terugbetalingen soms nog van ziekenhuis tot ziekenhuis. Dat kan bv. een gevolg zijn van het type en het aantal verstrekkingen door artsen en andere zorgverleners tijdens het ziekenhuisverblijf. Daar moet vanaf 1 september 2018 een einde aan komen. Vanaf dan zal de overheid die ‘standaard’ ingrepen overal in België aan dezelfde prijs terugbetalen.

Patiënten moeten een zeer transparante factuur ontvangen. Zo verkleint hun kans op overbodige onderzoeken. Op die manier weten ziekenhuizen ook op voorhand hoeveel ze terugbetaald krijgen van de overheid voor deze opnames.
Minister De Block

‘Laagvariabele zorg’

Die nieuwe financieringsvorm zal van toepassing zijn op 1 op de 10 ziekenhuisopnames in België. Het gaat om zogenaamde laagvariabele zorg: ‘standaard’ ingrepen zonder complicaties bij patiënten die geen andere gezondheidsproblemen hebben.

De prijs per opname zal op voorhand worden bepaald. De honoraria van alle zorgverleners die betrokken zijn bij de verzorging van de patiënt zullen daarbij gebundeld worden in een globaal bedrag. De komende jaren komen daar nog andere financieringsbronnen (bv. geneesmiddelen) bij. 

 

Lees ook

Ik verwacht dat mijn hele gezin op elk moment even goed verzekerd is

Als je via je job mensen ziet die geldproblemen krijgen wegens ziekte, dan weet je dat je best goed verzekerd bent. Dankzij Hospitalia Continuïteit blijven Ilse en haar man levenslang betaalbaar verzekerd tegen ziekenhuiskosten, ook bij een jobwissel, en na hun pensioen. En hun kinderen stapten voordelig over op Hospitalia Medium toen ze op eigen benen gingen staan.