Nieuws Ziek
23 november 2017

deel

Standaard ingrepen straks in alle Belgische ziekenhuizen op zelfde manier vergoed

Een knieprothese plaatsen, een eenvoudige blindedarmoperatie, …: het zijn zogenaamde ‘standaard’ ingrepen, waarbij er weinig of geen verschillen zijn tussen patiënten. Vanaf 1 september 2018 zullen deze ingrepen in alle Belgische ziekenhuizen op dezelfde manier worden vergoed. 

Momenteel nog verschillende terugbetalingen

Krijgen patiënten met dezelfde aandoening dezelfde ‘standaard’ verzorging in het ziekenhuis? Dan verschillen de terugbetalingen soms nog van ziekenhuis tot ziekenhuis. Dat kan bv. een gevolg zijn van het type en het aantal verstrekkingen door artsen en andere zorgverleners tijdens het ziekenhuisverblijf. Daar moet vanaf 1 september 2018 een einde aan komen. Vanaf dan zal de overheid die ‘standaard’ ingrepen overal in België aan dezelfde prijs terugbetalen.

Patiënten moeten een zeer transparante factuur ontvangen. Zo verkleint hun kans op overbodige onderzoeken. Op die manier weten ziekenhuizen ook op voorhand hoeveel ze terugbetaald krijgen van de overheid voor deze opnames.
Minister De Block

‘Laagvariabele zorg’

Die nieuwe financieringsvorm zal van toepassing zijn op 1 op de 10 ziekenhuisopnames in België. Het gaat om zogenaamde laagvariabele zorg: ‘standaard’ ingrepen zonder complicaties bij patiënten die geen andere gezondheidsproblemen hebben.

De prijs per opname zal op voorhand worden bepaald. De honoraria van alle zorgverleners die betrokken zijn bij de verzorging van de patiënt zullen daarbij gebundeld worden in een globaal bedrag. De komende jaren komen daar nog andere financieringsbronnen (bv. geneesmiddelen) bij. 

 

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.