Snellere terugbetaling van immunotherapie bij kanker
Sinds 1 januari 2017 betaalt de ziekteverzekering ook immunotherapie terug voor longkanker, niercelkanker en de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. Deze patiënten krijgen de behandeling ook een jaar sneller dan normaal, onmiddellijk na de registratie bij het Europees Geneesmiddelenagentschap.
Versneld traject
Tot voor kort gebruikten artsen in ons land enkel immunotherapie bij huidkanker. Het gaat om ongeveer 500 patiënten. Dat moeten er nu meer dan tienduizend worden. Deze kankerbehandeling zal namelijk ook terugbetaald worden voor patiënten met longkanker, niercelkanker en de ziekte van Hodgkin. Voor die immunotherapieën zal ook een versneld traject gevolgd worden. Daardoor start de terugbetaling een jaar sneller dan bij het klassieke traject dat een geneesmiddel aflegt.
Wat is immunotherapie?
Bij immunotherapie worden eerst antilichamen gekweekt in een labo. Die worden toegediend via een infuus en binden zich dan met de tumorcellen, waardoor die tumorcellen zichtbaar worden voor het immuunsysteem van de patiënt. Dat immuunsysteem schiet daarop in actie en valt naast de antilichamen ook de tumorcellen aan. De behandeling is meestal doeltreffender dan de klassieke chemotherapie. De bijwerkingen zijn ook veel kleiner, met een grotere levenskwaliteit voor de patiënt tot gevolg.