Nieuws Ziek
13 januari 2019

deel

Slokdarm- en pancreaschirurgie enkel in ziekenhuizen met voldoende ervaring

Hoe meer ervaring een ziekenhuis heeft met de behandeling van slokdarm- en pancreaskanker, hoe meer kans op een succesvolle behandeling. Daarom mogen vanaf 1 juli 2019 enkel nog ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren dergelijke chirurgie aanbieden.

Nog betere zorgkwaliteit voor patiënten

Patiënten met slokdarm- of pancreaskanker hebben een duidelijk hogere overlevingskans als ze behandeld worden in een ziekenhuis dat minstens 20 operaties per jaar uitvoert. Momenteel mag elk ziekenhuis deze behandelingen nog aanbieden, maar daar maakt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block een einde aan. Alleen ziekenhuizen die 20 operaties per jaar halen, mogen nog dergelijke ingrepen uitvoeren. Dat moet een nog betere zorgkwaliteit voor de patiënten garanderen. Ziekenhuizen die deze chirurgie willen aanbieden, zullen een specifieke overeenkomst moeten sluiten met het RIZIV.

Ook voor andere complexe kankers

Die concentratie van complexe kankerzorg is een belangrijk deel van de ziekenhuishervorming. Op termijn zal dezelfde oefening dus ook gemaakt worden voor andere complexe kankers. Bij deze maatregel telt trouwens niet alleen de ervaring van een ziekenhuis, maar ook de resultaten van de behandeling, bv. de overlevingskansen na de ingreep. Expertise draait namelijk zowel om volume als om kwaliteit.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Artikel tags:

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.