Nieuws Ziek
30 april 2020

deel

Schakelzorgcentra helpen de druk op ziekenhuizen verminderen

Elke dag krijgen we een update in het nieuws en het is duidelijk: de ziekenhuizen liggen vol met COVID-19-patiënten. Zelfs als het aantal besmettingen blijkt te verminderen, blijft het belangrijk dat er steeds voldoende bedden beschikbaar zijn in de ziekenhuizen. Daarom werden er schakelzorgcentra opgericht, want zij helpen om een overvloed aan patiënten te verdelen. 
Schakelzorgcentra helpen de druk op ziekenhuizen verminderen

Wat doen schakelzorgcentra?

Schakelzorgcentra kunnen een oplossing bieden voor mensen die medisch gezien het ziekenhuis mogen verlaten, maar die (dikwijls om sociale redenen) nog niet naar huis kunnen. Bijvoorbeeld omdat de continuïteit van zorg of een aangepaste woonomgeving nog niet geregeld is. 

Daarnaast helpen schakelzorgcentra ook om de instroom in het ziekenhuis te beperken tot mensen die complexe zorg nodig hebben. In die centra is er ook medisch toezicht voor mensen die besmet zijn met het coronavirus en die niet thuis kunnen blijven, maar nog niet meteen naar het ziekenhuis moeten of het ziekenhuis al kunnen verlaten.

Uiteindelijk is het de bedoeling om iedereen zo snel mogelijk terug naar huis te laten gaan.

Waar?

Het is de bedoeling om 1 schakelzorgcentrum per 2 à 3 eerstelijnszones te installeren en dat verdeeld over de verschillende Vlaamse provincies. Er zijn in:

  • provincie Antwerpen: 8 schakelzorgcentra
  • provincie Limburg: 4 schakelzorgcentra
  • provincie Oost-Vlaanderen: 6 schakelzorgcentra
  • provincie Vlaams-Brabant: 6 schakelzorgcentra
  • provincie West-Vlaanderen: 6 schakelzorgcentra

Partena Ziekenfonds helpt 

Medewerkers van de Dienst maatschappelijke werk van Partena Ziekenfonds helpen in twee schakelzorgcentra in Oost-Vlaanderen, twee in Limburg en één in Vlaams-Brabant. Ze spelen een belangrijke rol in het begeleiden van besmette mensen en geven hen de ondersteuning waar nodig.

Eleni Van Rossem en Alice Lesy, maatschappelijk werkers bij de Dienst Maatschappelijk Werk van Partena Ziekenfonds, zijn onze pioniers in de schakelzorgcentra (SZC) van Aalst en Tienen. 
Lees hun verhaal. 

Artikel tags:

Lees ook

Online logopedie op maat

Spraak- en slikproblemen hebben een grote impact op je leven. Zoek je hulp, dan kun je nu een beroep doen op TelePHON.digital, een online platform van gekwalificeerde logopedisten.