NieuwsZiek
02 februari 2019

deel

Ook behandeling hoofd- en halskanker enkel in voldoende ervaren ziekenhuizen?

Vanaf 1 juli 2019 mogen enkel ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren nog slokdarm- en pancreaskanker behandelen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vraagt nu om hetzelfde te doen voor hoofd- en halskanker.

Minstens 20 patiënten per jaar

Als ziekenhuizen minstens 20 operaties voor slokdarm- en pancreaskanker uitvoeren, hebben patiënten een duidelijk hogere overlevingskans. Het KCE heeft nu dezelfde oefening voor hoofd- halskanker gedaan en daaruit bleek hetzelfde. De overlevingskans stijgt van 4 jaar naar 5 jaar als patiënten behandeld worden in ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren.  Het KCE pleit ervoor om ook de zorg voor hoofd- en halskanker te centraliseren in ziekenhuizen die voldoende ervaring en expertise hebben.

Versnipperde zorg

Op dit moment is de zorg voor hoofd- en halskanker allesbehalve gecentraliseerd. De meer dan 9.000 patiënten tussen 2009 en 2014 werden behandeld in 99 verschillende ziekenhuizen. De helft van die ziekenhuizen behandelde jaarlijks vier of minder patiënten met hoofd- en halskanker. Op vlak van diagnose en de behandeling van deze complexe kankers stelde het KCE vast dat er nog ruimte voor verbetering is. Elk ziekenhuis zal een feedbackrapport ontvangen met zijn resultaten.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE!

Lees ook

17 januari 2020

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.
16 december 2019

Aantal jonge vrouwen met borstkanker met 10% gedaald

In vergelijking met 10 jaar geleden krijgen 10% minder vrouwen onder de 50 jaar de diagnose van borstkanker. Dat blijkt uit recente cijfers van de Stichting Kankerregister. Borstkanker blijft wel de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.