Nieuws Ziek
02 februari 2019

deel

Ook behandeling hoofd- en halskanker enkel in voldoende ervaren ziekenhuizen?

Vanaf 1 juli 2019 mogen enkel ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren nog slokdarm- en pancreaskanker behandelen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vraagt nu om hetzelfde te doen voor hoofd- en halskanker.

Minstens 20 patiënten per jaar

Als ziekenhuizen minstens 20 operaties voor slokdarm- en pancreaskanker uitvoeren, hebben patiënten een duidelijk hogere overlevingskans. Het KCE heeft nu dezelfde oefening voor hoofd- halskanker gedaan en daaruit bleek hetzelfde. De overlevingskans stijgt van 4 jaar naar 5 jaar als patiënten behandeld worden in ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren.  Het KCE pleit ervoor om ook de zorg voor hoofd- en halskanker te centraliseren in ziekenhuizen die voldoende ervaring en expertise hebben.

Versnipperde zorg

Op dit moment is de zorg voor hoofd- en halskanker allesbehalve gecentraliseerd. De meer dan 9.000 patiënten tussen 2009 en 2014 werden behandeld in 99 verschillende ziekenhuizen. De helft van die ziekenhuizen behandelde jaarlijks vier of minder patiënten met hoofd- en halskanker. Op vlak van diagnose en de behandeling van deze complexe kankers stelde het KCE vast dat er nog ruimte voor verbetering is. Elk ziekenhuis zal een feedbackrapport ontvangen met zijn resultaten.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE!

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in Belgiƫ een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.