Deze oogaandoeningen komen het vaakst voor

Je ogen gebruik je vanaf het moment dat je opstaat tot het ogenblik waarop je in slaap dommelt. Als er iets mis is met je zicht, merk je dat vrijwel meteen. Er zijn verschillende oogaandoeningen die kunnen optreden. En de ene oogaandoening is al makkelijker te genezen dan de andere. We sommen hieronder even kort de meest voorkomende op.
Deze oogaandoeningen komen het vaakst voor

1.Scheelzien

Scheelzien is een afwijking van het oog. Het kan zijn dat één oog of beide ogen naar binnen, naar buiten of verticaal afwijken. Dit komt doordat de oogassen niet evenwijdig zijn aan elkaar. Scheelzien kan op verschillende leeftijden voorkomen. Het komt wel vaker voor bij kinderen jonger dan zes maanden. Soms verdwijnt dit na een tijdje maar het is ook mogelijk dat het kind geboren is met strabisme of scheelzien. Op latere leeftijd kan scheelzien eveneens optreden, meestal in combinatie met een andere oogaandoening. Hoe sneller het wordt opgemerkt, hoe sneller de juiste behandeling kan worden opgestart om een blijvende afwijking te vermijden. Download ook onze handige gids over oogaandoeningen.

2. Lui oog 

Een lui oog ontstaat al op jonge leeftijd. Als je kijkt met je ogen verenigen de hersenen twee afzonderlijke beelden tot één beeld. Als er tussen deze beelden een verschil in sterkte optreedt, ontvangen de hersenen dus twee beelden die niet even scherp zijn. Gevolg: de hersenen schakelen het afwijkende oog uit, waardoor het zich niet goed kan ontwikkelen. 

Meestal wordt het verminderde zicht opgemerkt tijdens een routine schoolonderzoek of merken de ouders scheelzien. Als je merkt dat je kind een lui oog heeft, is het belangrijk om dit oogprobleem zo snel mogelijk te behandelen. Want hoe vroeger de behandeling gestart wordt en hoe consequenter deze wordt aangehouden, des te beter de uiteindelijke gezichtsscherpte zal zijn. In het algemeen kan worden gesteld dat de ogen van een kind onder de drie jaar tenminste eenmaal zouden moeten worden onderzocht. Een lui oog kan tot een leeftijd van 8 à 10 jaar achteruitgaan.

3. Bij- of verziend

Om scherp te zien moet het beeld precies op je netvlies vallen. Als je bijziend bent, valt het beeld voor je netvlies, als je verziend bent valt dat beeld achter het netvlies. In beide gevallen is er dus een probleem. Als je bijziend bent, zie je goed van dichtbij en wazig in de verte. En als je verziend bent zie je niet goed van dichtbij, je kunt dan bijvoorbeeld niet meer goed lezen.

4. Droge ogen

Branderige ogen, wazig zicht, irritatie. Het zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op deze oogaandoening. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kan het op termijn wel ernstige oogproblemen veroorzaken. Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen zoals het dragen van lenzen of computerwerk. In het laatste geval kun je opteren voor een computerbril.

5. Cataract

Een oogaandoening die ook onder de naam ‘staar’ voorkomt. Bij deze oogaandoening vertroebelt de ooglens. Meestal ligt de veroudering van de ooglens aan de basis maar cataract kan ook bij kinderen voorkomen. In het laatste geval is het een kwestie van erfelijkheid. Cataract kenmerkt zich door dubbel of wazig zicht, lichtgevoeligheid en moeite om bepaalde kleuren waar te nemen. 

6. Glaucoom

Eén van de meest voorkomende oogaandoeningen bij ouderen. Glaucoom ontstaat door een te hoge druk in de oogbol. Door deze verhoogde druk kunnen zenuwvezels afsterven waardoor bepaalde delen in het gezichtsveld kunnen uitvallen. Eens je een verlies van je gezichtsveld opmerkt, herstelt dit niet meer. Deze oogaandoening komt vooral voor bij mensen vanaf 50 jaar. Vanaf die leeftijd is het dus zeker aangewezen om regelmatig een bezoek aan de oogarts te brengen.  

Enkele van bovenstaande oogaandoeningen kunnen verholpen worden met een bril. In dat geval kun je rekenen op Partena Ziekenfonds. Wij voorzien een mooie terugbetaling op de aankoop van je brillenglazen.

Verzorg je ogen 

Veel kosten door een oogaandoening? Kies op tijd voor de juiste oogverzorging zoals corrigerende glazen, contactlenzen met dioptrie, en oogchirurgie of laserbehandeling. Lees hier meer over de wettelijke terugbetaling voor brilglazen.

Alles wat je moet weten over oogproblemen

Wil je meer weten met welke oogproblemen je te maken kunt krijgen? Download onze gratis gids. Met onze infogids over oogproblemen geven we graag een overzicht van de voornaamste oogproblemen en bijhorende symptomen.

 oogproblemen


Lees ook

09 oktober 2020

MyCareNet toestemming terugbetaling geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen zijn voor een terugbetaling aan voorwaarden onderworpen. Daar heb je vooraf een goedkeuring van een adviserend arts van je ziekenfonds voor nodig. Wanneer je die toestemming krijgt, wordt het ook geregistreerd in de databank MyCareNet. Als patiënt krijg je dit louter ter info op papier mee.