Hoe oeps-momentjes voorkomen bij incontinentie?

Zijn jouw bekkenbodemspieren verzwakt? Dan heb je vast te maken met oeps!-momentjes bij het lachen, rennen, hoesten en niezen. Deze eenvoudige oefeningen helpen jou alvast een eind vooruit!
Hoe oeps-momentjes voorkomen bij incontinentie?

Oefen regelmatig

Oefeningen helpen pas op lange termijn, 6 maanden regelmatig inoefenen is de boodschap. Raadpleeg je huisarts die je kan doorverwijzen naar een kinesist of fysiotherapeut.

  1. De juiste spieren vinden. Dat gaat het beste door te proberen je urine op te houden als je op de wc zit. Je krijgt het gevoel dat je ze samen knijpt en beetje optilt in je lichaam. Als dit lukt dan gebruik je die spieren die je moet oefenen.
  2. Span je spieren eerst een seconde of twee aan. Bouw dat geleidelijk op tot tien seconden. Herhaal dat zo vaak als je kunt, tot tien keer na elkaar. Probeer ook snel en hard aan te spannen, waarbij je zo hard knijpt als je kunt en daarna direct weer ontspant. Herhaal dit ook tien keer.
  3. Rust tussendoor even lang uit als je de spieren hebt aangespannen.
  4. Span je bekkenbodemspieren ook aan telkens als je ze nodig hebt: bij het lachen, hoesten, bukken en andere handelingen waarbij je urine verliest.

Oefen regelmatig, tot 40 keer per dag. Je kunt in allerlei houdingen oefenen: zittend, staand of liggend. En niemand weet wat je doet.

Heb je je oeps-momentjes onder controle? Je kunt wat minder gaan oefenen. We raden je echter wel aan om deze spieren dagelijks te blijven trainen om ze in goede conditie te houden.

Incontinentie is geen ‘vrouwenziekte’

Urineverlies komt vaker voor dan je denkt, en op elke leeftijd. En het is niet enkel een vrouwenprobleem. Ook 1 op de 4 mannen boven de 40 heeft last van ongewenst urineverlies. De meest voorkomende oorzaken zijn verzwakte bekkenbodemspieren, leeftijd en obesitas. Of een vergrote prostaat.

Tot 70% van de gevallen van incontinentie kunnen verholpen worden. Het is dus belangrijk dat je je huisarts raadpleegt om erachter te komen wat de oorzaak is. Vaak liggen verzwakte bekkenbodemspieren aan de oorsprong, bv. door lichamelijke en hormonale veranderingen door zwangerschap, geboorte en menopauze, of door overgewicht. Daarnaast kunnen sommige aandoeningen en neurologische problemen incontinentie tot gevolg hebben. Incontinentie kan ook een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen.

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor kinesitherapie.

Reken op je ziekenfonds

Binnen de wettelijke ziekteverzekering bestaan er 2 incontinentieforfaits. Een voor de behandeling van incontinentie bij afhankelijke personen, en een tegemoetkoming voor een onbehandelbare vorm van urinaire incontinentie. 

Als lid van Partena Ziekenfonds geniet je bovendien 30% directe korting op je incontinentie-aankopen bij Shopavita!

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.