Hoe oeps-momentjes voorkomen bij incontinentie?

Zijn jouw bekkenbodemspieren verzwakt? Dan heb je vast te maken met oeps!-momentjes bij het lachen, rennen, hoesten en niezen. Deze eenvoudige oefeningen helpen jou alvast een eind vooruit!
Hoe oeps-momentjes voorkomen bij incontinentie?

Oefen regelmatig

Oefeningen helpen pas op lange termijn, 6 maanden regelmatig inoefenen is de boodschap. Raadpleeg je huisarts die je kan doorverwijzen naar een kinesist of fysiotherapeut.

  1. De juiste spieren vinden. Dat gaat het beste door te proberen je urine op te houden als je op de wc zit. Je krijgt het gevoel dat je ze samen knijpt en beetje optilt in je lichaam. Als dit lukt dan gebruik je die spieren die je moet oefenen.
  2. Span je spieren eerst een seconde of twee aan. Bouw dat geleidelijk op tot tien seconden. Herhaal dat zo vaak als je kunt, tot tien keer na elkaar. Probeer ook snel en hard aan te spannen, waarbij je zo hard knijpt als je kunt en daarna direct weer ontspant. Herhaal dit ook tien keer.
  3. Rust tussendoor even lang uit als je de spieren hebt aangespannen.
  4. Span je bekkenbodemspieren ook aan telkens als je ze nodig hebt: bij het lachen, hoesten, bukken en andere handelingen waarbij je urine verliest.

Oefen regelmatig, tot 40 keer per dag. Je kunt in allerlei houdingen oefenen: zittend, staand of liggend. En niemand weet wat je doet.

Heb je je oeps-momentjes onder controle? Je kunt wat minder gaan oefenen. We raden je echter wel aan om deze spieren dagelijks te blijven trainen om ze in goede conditie te houden.

Incontinentie is geen ‘vrouwenziekte’

Urineverlies komt vaker voor dan je denkt, en op elke leeftijd. En het is niet enkel een vrouwenprobleem. Ook 1 op de 4 mannen boven de 40 heeft last van ongewenst urineverlies. De meest voorkomende oorzaken zijn verzwakte bekkenbodemspieren, leeftijd en obesitas. Of een vergrote prostaat.

Tot 70% van de gevallen van incontinentie kunnen verholpen worden. Het is dus belangrijk dat je je huisarts raadpleegt om erachter te komen wat de oorzaak is. Vaak liggen verzwakte bekkenbodemspieren aan de oorsprong, bv. door lichamelijke en hormonale veranderingen door zwangerschap, geboorte en menopauze, of door overgewicht. Daarnaast kunnen sommige aandoeningen en neurologische problemen incontinentie tot gevolg hebben. Incontinentie kan ook een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen.

Krijg meer terugbetaald dankzij Medicalia

De verzekering Medicalia betaalt 75% van het remgeld voor kinesitherapie terug. Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor kinesitherapie.

Met de verzekering medische kosten Medicalia, dan kun je ook rekenen op een bijkomende terugbetaling van het remgeld voor raadplegingen en behandelingen door erkende artsen, specialisten, kinesisten, verpleegkundigen, vroedvrouwen, bandagisten, orthopedisten, logopedisten en fysiotherapeuten.

Reken op je ziekenfonds

Binnen de wettelijke ziekteverzekering bestaan er 2 incontinentieforfaits. Een voor de behandeling van incontinentie bij afhankelijke personen, en een tegemoetkoming voor een onbehandelbare vorm van urinaire incontinentie. 

Als lid van Partena Ziekenfonds geniet je bovendien 30% directe korting op je incontinentie-aankopen bij Shopavita!

ebook medicalia

Lees ook

Quarantaine en dementie

Hoe ga jij met de situatie om? Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend. Door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld. Het is moeilijk om uit te leggen waarom er geen bezoek komt, waarom er meer afstand moet gehouden worden, waarom een knuffel of kus plots niet meer kan.