‘Nomenclatuur’ … wablieft?!

Als je een zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, logopedist …) raadpleegt, geeft die jou een getuigschrift voor verstrekte zorgen. Dit alombekende ‘doktersbriefje’ kun je vervolgens indienen bij je ziekenfonds, bijvoorbeeld Partena Ziekenfonds, om een terugbetaling aan te vragen.

Allereerst enkele begrippen op een rij!

Sommige van onderstaande termen klinken ongetwijfeld zeer herkenbaar. Maar wat betekenen ze precies? Een woordje uitleg:

 • Ereloon: het bedrag dat je aan de zorgverstrekker betaalt voor de verstrekking. Je ziekenfonds komt tegemoet in de prijs van die verstrekking (= de tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering). 
 • Remgeld: het verschil tussen het officiële honorariumbedrag en het bedrag dat het ziekenfonds terugbetaalt.
 • Nomenclatuurcode: op het getuigschrift voor verstrekte zorgen en op een ziekenhuisfactuur staan nomenclatuurcodes vermeld. Elke medische of paramedische handeling krijgt zo’n code (bestaat uit 6 cijfers). Deze code staat voor het honorarium dat een zorgverlener vraagt én voor het bedrag dat je ziekenfonds terugbetaalt.

Bij welke verstrekkingen komt het ziekenfonds tegemoet?

De verstrekte zorgen die de ziekteverzekering terugbetaalt via je ziekenfonds, zijn wettelijk vastgelegd. De belangrijkste categorieën zijn:

 • bezoeken en raadplegingen van huisartsen en artsen-specialisten
 • verzorging door kinesitherapeuten
 • verzorging door verpleegkundigen en diensten voor thuisverpleging
 • tandverzorging
 • bevallingen
 • prothesen, rolstoelen, verbanden en implantaten
 • ziekenhuisverpleging
 • verzorging voor bejaarden in rustoorden
 • revalidatiezorg

Benieuwd naar het complete aanbod (terugbetalingen, vervangingsinkomen én andere unieke extra voordelen) van Partena Ziekenfonds? Ontdek het hier.

Hoeveel je precies terugbetaald krijgt vanuit de wettelijke ziekteverzekering?

Dat kom je snel te weten via onze handige berekeningstool.
Je geeft dan de specifieke nomenclatuurcode in, ziet meteen wat het tarief is en ontdekt op welke terugbetaling je recht hebt bij een geconventioneerde zorgverlener.

Goed nieuws: meer en meer het eAttest!

Met het eAttest (elektronische attest) moet je niet langer naar je lokale kantoor om je doktersbriefjes binnen te brengen. Je arts voert immers alle nodige gegevens elektronisch zelf in. Je ontvangt enkel een bewijs dat je best nog even bijhoudt. Want aan de hand van het nummer op dit bewijs, kun je de betaling op je bankrekening controleren.

Kortom, je huisarts en Partena Ziekenfonds regelen alles. Je hoeft zelf niks meer te doen. Je ziekenfonds blijft wel het contactpunt voor alle info over het elektronische attest.

Artikel tags:

Lees ook

11 september 2019

Alles kan beter, ook bij Partena Kinderopvang

Elke dag denken we bij Partena Kinderopvang na over hoe we onze werking zo vlot mogelijk kunnen laten verlopen, zodat de ouders én de kindbegeleiders kunnen vooropstellen wat het allerbelangrijkste is: het welbevinden van het kindje. Deze keer namen we daarbij het inschrijvingsproces onder de loep.

Partena kindbegeleiders dragen zorg voor hun rug

Een job als kindbegeleider is een job die enorm belastend is voor de rug, zoveel is duidelijk. Dag in, dag uit, nemen onze kindbegeleiders hun opvangkindjes op de arm. Voor een knuffel, voor het verluieren, ... Samen gaan ze nu voor een ergonomische reflex. Want rugpreventie staat hoog op onze prioriteitenlijst!
11 september 2019

10 jaar Partena Kinderopvang

Partena Kinderopvang mag een belangrijk kaarsje uitblazen. Al 10 jaar lang zetten ze zich elke dag in voor de opvang van - inmiddels - zo'n 1.100 kindjes in gans Vlaanderen en Brussel. Filip Standaert, manager van Partena Kinderopvang, neemt ons even mee terug in de tijd.
Filip Standaert
Manager Kinderopvang