‘Nomenclatuur’ … wablieft?!

Als je een zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, logopedist …) raadpleegt, geeft die jou een getuigschrift voor verstrekte zorgen. Dit alombekende ‘doktersbriefje’ kun je vervolgens indienen bij je ziekenfonds, bijvoorbeeld Partena Ziekenfonds, om een terugbetaling aan te vragen.

Allereerst enkele begrippen op een rij!

Sommige van onderstaande termen klinken ongetwijfeld zeer herkenbaar. Maar wat betekenen ze precies? Een woordje uitleg:

 • Ereloon: het bedrag dat je aan de zorgverstrekker betaalt voor de verstrekking. Je ziekenfonds komt tegemoet in de prijs van die verstrekking (= de tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering). 
 • Remgeld: het verschil tussen het officiële honorariumbedrag en het bedrag dat het ziekenfonds terugbetaalt.
 • Nomenclatuurcode: op het getuigschrift voor verstrekte zorgen en op een ziekenhuisfactuur staan nomenclatuurcodes vermeld. Elke medische of paramedische handeling krijgt zo’n code (bestaat uit 6 cijfers). Deze code staat voor het honorarium dat een zorgverlener vraagt én voor het bedrag dat je ziekenfonds terugbetaalt.

Bij welke verstrekkingen komt het ziekenfonds tegemoet?

De verstrekte zorgen die de ziekteverzekering terugbetaalt via je ziekenfonds, zijn wettelijk vastgelegd. De belangrijkste categorieën zijn:

 • bezoeken en raadplegingen van huisartsen en artsen-specialisten
 • verzorging door kinesitherapeuten
 • verzorging door verpleegkundigen en diensten voor thuisverpleging
 • tandverzorging
 • bevallingen
 • prothesen, rolstoelen, verbanden en implantaten
 • ziekenhuisverpleging
 • verzorging voor bejaarden in rustoorden
 • revalidatiezorg

Benieuwd naar het complete aanbod (terugbetalingen, vervangingsinkomen én andere unieke extra voordelen) van Partena Ziekenfonds? Ontdek het hier.

Hoeveel je precies terugbetaald krijgt vanuit de wettelijke ziekteverzekering?

Dat kom je snel te weten via onze handige berekeningstool.
Je geeft dan de specifieke nomenclatuurcode in, ziet meteen wat het tarief is en ontdekt op welke terugbetaling je recht hebt bij een geconventioneerde zorgverlener.

Goed nieuws: meer en meer het eAttest!

Met het eAttest (elektronische attest) moet je niet langer naar je lokale kantoor om je doktersbriefjes binnen te brengen. Je arts voert immers alle nodige gegevens elektronisch zelf in. Je ontvangt enkel een bewijs dat je best nog even bijhoudt. Want aan de hand van het nummer op dit bewijs, kun je de betaling op je bankrekening controleren.

Kortom, je huisarts en Partena Ziekenfonds regelen alles. Je hoeft zelf niks meer te doen. Je ziekenfonds blijft wel het contactpunt voor alle info over het elektronische attest.

Artikel tags:

Lees ook

Poetshulpen met dienstencheques lijden wél loonverlies bij annulatie

Een uitspraak van minister Vandenbroucke dit weekend leidde tot een verkeerde perceptie rond het annuleren van poetshulp tijdens deze lockdown. Partena Hulp in huis benadrukt dat poetshulp nog steeds veilig kan verlopen mits het naleven van veiligheidsregels. Bij tijdelijke economische werkloosheid lijden poetshulpen in Vlaanderen namelijk wél loonverlies. Het bedrijf wil sensibiliseren om de werknemers uit deze sector te steunen en niet onnodig de poetshulp aan de deur te zetten.

Huishoudhulp in coronatijden: ook dan staan ze voor je klaar!

De Oost-Vlaamse Eline Roose werkt al 4 jaar als enthousiaste huishoudhulp bij Partena Hulp in huis. Helaas hield het coronavirus haar een maand aan de kant. Niet omdat ze getroffen was door het virus zelf, wél door de intussen overbekende maatregelen die huishoudhulp onmogelijk maakten. Maar vandaag staat ze er opnieuw. Klaar om haar trouwe klanten weer uit de nood te helpen! “Sommigen beschouwen me als familie. Supertof, natuurlijk!”
 

Wat als koppel tijdens en na de coronacrisis?

Voordat onze wereld veranderde, stonden koppels misschien net voor een aantal keuzes en beslissingen omtrent hun leven samen. Beginnende daters en prille koppels leerden elkaar misschien net beter kennen en vragen zich af of er een langere toekomst voor hen mogelijk is. Andere koppels dachten misschien net na over samenwonen of uit elkaar gaan of misschien een wereldreis, een huis kopen, in relatietherapie gaan, een job in het buitenland, kinderen of trouwen, enz. Veel van die keuzes werden in de koelkast gestopt. Hoe haal je deze weer boven?