Nieuws Ziek
15 maart 2018

deel

Nieuwe techniek doet kosten borstreconstructie weer oplopen

Als artsen bij een borstreconstructie na kanker een nieuwe techniek als lipofilling gebruiken, kan de kostprijs voor de patiënt oplopen tot bijna 5.000 euro. Kom op tegen Kanker kreeg daarover verschillende meldingen binnen en trekt nu aan de alarmbel. 

Lipofilling

Eind 2016 bereikten de overheid, ziekenfondsen en plastisch chirurgen nog een akkoord rond de esthetische supplementen bij een borstreconstructie met eigen weefsel. Nu blijkt echter dat een nieuwe techniek als lipofilling kankerpatiënten ook handenvol geld kan kosten, namelijk tot 1.200 euro per sessie. Concreet bestaat lipofilling uit 4 sessies, waarbij vetcellen (door liposuctie) ter hoogte van de borst worden geïnjecteerd. Als een borstreconstructie met eigen weefsel niet meer tot de mogelijkheden behoort, is lipofilling de enige oplossing. 

“Geen financiële drempels”

Voor Kom op tegen Kanker is een dergelijke financiële drempel onaanvaardbaar. De organisatie doet dan ook enkele voorstellen aan de overheid en de plastisch chirurgen. Het gaat onder meer om een aantal borstklinieken die erkend moeten worden als ‘innovatieve expertisecentra’ en moeten beschikken over een budget om nieuwe technieken te onderzoeken en te introduceren.

Blijkt een bepaalde techniek een meerwaarde te hebben, dan moet er voor Kom op tegen Kanker een terugbetaling volgen door de ziekteverzekering. 

Belangrijk

Ben je aangesloten bij Hospitalia (Plus)? Ga dan vóór de ingreep na of je een terugbetaling kan krijgen voor lipofilling. Zo kom je achteraf niet voor onaangename financiële verrassingen te staan.

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.