NieuwsZiek
13 juni 2019

deel

Nieuwe immunotherapie tegen bloedkanker terugbetaald

Sinds 1 juni 2019 bestaat er een terugbetaling van een nieuwe immunotherapie tegen twee types van bloedkanker. In 2020 zullen zo’n 90 patiënten kunnen rekenen op deze terugbetaling.

Nieuwe hoop voor patiënten

Deze nieuwe immunotherapie wordt terugbetaald voor twee specifieke groepen van patiënten: kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie en volwassenen met een agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om mensen bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. Deze baanbrekende behandeling biedt hen dus nieuwe hoop. Het eerste jaar zullen zo’n 50 patiënten geholpen kunnen worden, in het tweede jaar gaat het om zo’n 90 patiënten.

CAR-T-therapie

Hoe werkt deze nieuwe CAR-T-therapie precies? Het is een gentherapie, waarbij cellen van een kankerpatiënt worden afgenomen, genetisch worden aangepast en dan opnieuw worden toegediend. Het onderzoek naar deze nieuwe therapie is bovendien nog volop aan de gang. In de toekomst zullen wellicht dus nog meer kankerpatiënten geholpen kunnen worden met CAR-T-therapie.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Lees ook

17 januari 2020

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.
16 december 2019

Aantal jonge vrouwen met borstkanker met 10% gedaald

In vergelijking met 10 jaar geleden krijgen 10% minder vrouwen onder de 50 jaar de diagnose van borstkanker. Dat blijkt uit recente cijfers van de Stichting Kankerregister. Borstkanker blijft wel de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.