Nieuws Ziek
13 juni 2019

deel

Nieuwe immunotherapie tegen bloedkanker terugbetaald

Sinds 1 juni 2019 bestaat er een terugbetaling van een nieuwe immunotherapie tegen twee types van bloedkanker. In 2020 zullen zo’n 90 patiënten kunnen rekenen op deze terugbetaling.

Nieuwe hoop voor patiënten

Deze nieuwe immunotherapie wordt terugbetaald voor twee specifieke groepen van patiënten: kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie en volwassenen met een agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om mensen bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. Deze baanbrekende behandeling biedt hen dus nieuwe hoop. Het eerste jaar zullen zo’n 50 patiënten geholpen kunnen worden, in het tweede jaar gaat het om zo’n 90 patiënten.

CAR-T-therapie

Hoe werkt deze nieuwe CAR-T-therapie precies? Het is een gentherapie, waarbij cellen van een kankerpatiënt worden afgenomen, genetisch worden aangepast en dan opnieuw worden toegediend. Het onderzoek naar deze nieuwe therapie is bovendien nog volop aan de gang. In de toekomst zullen wellicht dus nog meer kankerpatiënten geholpen kunnen worden met CAR-T-therapie.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.