NieuwsZiek
13 juni 2019

deel

Nieuwe immunotherapie tegen bloedkanker terugbetaald

Sinds 1 juni 2019 bestaat er een terugbetaling van een nieuwe immunotherapie tegen twee types van bloedkanker. In 2020 zullen zo’n 90 patiënten kunnen rekenen op deze terugbetaling.

Nieuwe hoop voor patiënten

Deze nieuwe immunotherapie wordt terugbetaald voor twee specifieke groepen van patiënten: kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie en volwassenen met een agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om mensen bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. Deze baanbrekende behandeling biedt hen dus nieuwe hoop. Het eerste jaar zullen zo’n 50 patiënten geholpen kunnen worden, in het tweede jaar gaat het om zo’n 90 patiënten.

CAR-T-therapie

Hoe werkt deze nieuwe CAR-T-therapie precies? Het is een gentherapie, waarbij cellen van een kankerpatiënt worden afgenomen, genetisch worden aangepast en dan opnieuw worden toegediend. Het onderzoek naar deze nieuwe therapie is bovendien nog volop aan de gang. In de toekomst zullen wellicht dus nog meer kankerpatiënten geholpen kunnen worden met CAR-T-therapie.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.