NieuwsZiek
23 juli 2018

deel

Nieuw fonds voor borstkankeronderzoek aan de VUB

De VUB en Yamina Krossa, oprichtster van vzw Benetiet, lanceren samen een nieuw fonds voor borstkankeronderzoek. De eerste begunstigde is onderzoeker Damya Laoui, die werkt aan een nieuw kankervaccin. 

Na benetiet het VUB-Yamina Krossa Fonds

Jaarlijks krijgen meer dan 10.000 Belgische vrouwen borstkanker. Met haar vzw Benetiet ijverde Yamina Krossa voor een betere terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel. Nu ze haar slag heeft thuisgehaald dankzij een akkoord met de plastisch chirurgen, richt ze samen met de VUB een nieuw fonds voor borstkankeronderzoek op. De resterende middelen van vzw Benetiet gaan naar dit VUB-Yamina Krossa Fonds.

Investering in veelbelovend onderzoek

De eerste begunstigde van dit nagelnieuwe fonds is onderzoeker Damya Laoui. Zij werkt aan een kankervaccin dat patiënten moet beschermen tegen uitzaaiingen van hun tumor. Dat vaccin gebruikt het eigen afweersysteem om te voorkomen dat de kanker uitzaait. Die methode kan niet alleen vele levens redden, maar heeft ook minder bijwerkingen dan de huidige behandelingen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de VUB.

 

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.