NieuwsZiek
23 juli 2018

deel

Nieuw fonds voor borstkankeronderzoek aan de VUB

De VUB en Yamina Krossa, oprichtster van vzw Benetiet, lanceren samen een nieuw fonds voor borstkankeronderzoek. De eerste begunstigde is onderzoeker Damya Laoui, die werkt aan een nieuw kankervaccin. 

Na benetiet het VUB-Yamina Krossa Fonds

Jaarlijks krijgen meer dan 10.000 Belgische vrouwen borstkanker. Met haar vzw Benetiet ijverde Yamina Krossa voor een betere terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel. Nu ze haar slag heeft thuisgehaald dankzij een akkoord met de plastisch chirurgen, richt ze samen met de VUB een nieuw fonds voor borstkankeronderzoek op. De resterende middelen van vzw Benetiet gaan naar dit VUB-Yamina Krossa Fonds.

Investering in veelbelovend onderzoek

De eerste begunstigde van dit nagelnieuwe fonds is onderzoeker Damya Laoui. Zij werkt aan een kankervaccin dat patiënten moet beschermen tegen uitzaaiingen van hun tumor. Dat vaccin gebruikt het eigen afweersysteem om te voorkomen dat de kanker uitzaait. Die methode kan niet alleen vele levens redden, maar heeft ook minder bijwerkingen dan de huidige behandelingen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de VUB.

 

Lees ook

17 januari 2020

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.
16 december 2019

Aantal jonge vrouwen met borstkanker met 10% gedaald

In vergelijking met 10 jaar geleden krijgen 10% minder vrouwen onder de 50 jaar de diagnose van borstkanker. Dat blijkt uit recente cijfers van de Stichting Kankerregister. Borstkanker blijft wel de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.