Nieuws Ziek
02 mei 2017

deel

Middel tegen obesitas verkleint ook kans op diabetes type twee

Liraglutide, het is een middel dat zijn nut al bewezen heeft in de strijd tegen obesitas. Een internationaal team van onderzoekers heeft nu ontdekt dat het ook de kans op de ontwikkeling van diabetes type 2 kan verlagen. Dat stond te lezen in het medische tijdschrift The Lancet. 

In combinatie met sport en aangepast voedingspatroon

Een dagelijkse injectie met liraglutide, in combinatie met een dieet en meer lichaamsbeweging. Dat is een behandeling die gewichtsverlies stimuleert, want dit middel gaat in interactie met het deel van onze hersenen dat onze eetlust en energie-inname controleert. Uit deze nieuwe studie blijkt nu dat dezelfde behandeling ook de kans op diabetes type 2 verlaagt. Het risico daalde zelfs met 80% over een periode van slechts 3 jaar.

Nieuwe therapeutische aanpak?

Ook onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen werkten mee aan dit grootschalige onderzoek. “Patiënten uit 27 landen namen deel. De helft kreeg 160 weken lang dagelijks een dosis liraglutide, de andere helft een placebo”, zegt Luc Van Gaal, diensthoofd Endocrinologie aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Op basis van hun bevindingen ijveren de onderzoekers ervoor om liraglutide ook als therapeutische aanpak voor prediabetes te gebruiken.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de UAntwerpen!

 

Lees ook

14 november 2021

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 
04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.