Nieuws Ziek
03 februari 2019

deel

Meer en meer videotolken om anderstalige patiënten te helpen

Wat als… patiënten het Nederlands of Frans niet goed machtig zijn? In dat geval kunnen artsen een beroep doen op een videotolk. Vorig jaar kwam zo’n interculturele bemiddelaar vanop afstand bijna 7.000 keer tussen om de communicatie tussen zorgverleners en patiënten te ondersteunen.

100 bemiddelaars in 23 talen

De taal- en cultuurbarrière tussen zorgverleners en patiënten oplossen? Daarvoor staan vandaag zowat 100 interculturele bemiddelaars klaar. Samen spreken ze 23 talen. Vroeger kwamen zij vooral fysiek tussen, maar sinds eind 2016 bestaat er ook een systeem voor videoconferentie. Zo moeten artsen zich niet meer verplaatsen als ze een tolk voor een anderstalige patiënt nodig hebben. Vorig jaar kwam zo’n interculturele bemiddelaar een kleine 7.000 keer tussen vanop afstand.

Verdere uitbreiding dit jaar

In 2018 hebben het RIZIV en de FOD Volksgezondheid dit systeem op punt gezet, op basis van de feedback van zorgverleners. Dit jaar zal de overheid de mogelijkheid voor videoconferenties nog verder uitbreiden, zowel met extra bemiddelaars als extra talen (Arabisch, Farsi, Somalisch, …).

Meer info!

Neem een kijkje op www.intercult.be!

 

Artikel tags:

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.