NieuwsZiek
26 november 2019

deel

Al meer dan 500 mensen met kanker lieten kinderwens invriezen vorig jaar

Kanker (en de behandeling ervan) kan de vruchtbaarheid ernstig aantasten. Sinds vorig jaar betaalt de overheid daarom ‘oncofreezing’ volledig terug voor mensen met kanker. Meer dan 500 mensen hebben op één jaar tijd gebruikgemaakt van deze regeling.

Wat is oncofreezing?

Bij oncofreezing wordt voortplantingsmateriaal (eicellen, spermacellen) afgenomen, ingevroren en bewaard om het op een later moment te kunnen gebruiken. Zo kunnen mensen met kanker na hun behandeling nog aan kinderen beginnen. Sinds vorig jaar betaalt de ziekteverzekering dat proces volledig terug voor bepaalde kankerpatiënten. En zij maken er gebruik van, zo blijkt uit de cijfers van het RIZIV. 524 patiënten lieten in 2018 voortplantingsmateriaal invriezen.

Waar kan je terecht?

Wil je gebruik maken van deze regeling? Dan kan je terecht in één van de 18 gespecialiseerde centra in ons land. Vorig jaar breidde de overheid de terugbetaling van oncofreezing trouwens nog uit naar drie bijkomende patiëntengroepen: vrouwen met een borderline eierstoktumor, patiënten die een bloedstamcel-transplantatie moeten ondergaan door zeldzame bloedziektes als thalassemie of sikkelcelanemie en mannen met teelbalkanker die enkel chirurgie moeten ondergaan, zonder aanvullende chemo- of radiotherapie. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van Maggie De Block, de Minister van Volksgezondheid. 

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.