NieuwsZiek
30 september 2019

deel

Meer dan 1 miljard euro voor terugbetaling kankermedicatie

In 2018 betaalde de ziekteverzekering voor meer dan 1 miljard euro aan kankergeneesmiddelen terug. In 2016 was dat nog 600 miljoen. Vooral de zeer hoge prijzen voor immuuntherapie spelen een rol.

Onredelijk hoge prijzen

Een van de grote oorzaken voor deze spectaculaire stijging is immuuntherapie. Dat is medicatie die ons afweersysteem stimuleert om de kanker te bestrijden. Slechts een beperkt aantal patiënten krijgt momenteel immuuntherapie, maar de uitgaven liggen al veel hoger dan die voor chemotherapie. Daarnaast klaagt Kom op tegen Kanker de onredelijk hoge prijzen van farmabedrijven voor nieuwe therapieën aan. Minister van Volksgezondheid De Block denkt eraan om enkel die geneesmiddelen terug te betalen, waarvan bewezen is dat de patiënt effectief beter wordt. 

Innovatief én betaalbaar

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een innovatief en efficiënt geneesmiddelenbeleid, dat toch betaalbaar blijft. Daarvoor is het vooral belangrijk om de overeenkomsten met de farmaceutische bedrijven te herbekijken: nieuwe financieringsmodellen, meer transparantie bij het bepalen van de prijs van een geneesmiddel, …

Meer info

Ontdek al onze voorstellen in ons Memorandum.

Laat je tijdig screenen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zorgt Partena Ziekenfonds voor een terugbetaling van raadplegingen en/of onderzoeken die verband houden met de preventie of opsporing van kanker. Daarnaast raden we aan om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken van de Vlaamse overheid.

 

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.