Nieuws Ziek
13 juli 2021

deel

Coronaproof reizen? Dit moet je zeker vooraf regelen

Op reis deze zomer? Dat vraagt net iets meer voorbereiding dan anders. We lijsten graag de belangrijkste websites voor je op. Zo kan je tijdig alles regelen en zorgeloos genieten van je vakantie. Lees ook hoe het zit met je medische reisbijstand.
Coronaproof reizen? Dit moet je zeker vooraf regelen

Waar te beginnen?

Een beste vertrekpunt is de nieuwe website Re-open EU. Je vindt er o.a. een overzicht van de maatregelen per land – van regels voor quarantaine tot testvereisten. De site wordt steeds aangepast wanneer nieuwe info bekend zou raken. Uiteraard kan je ook terecht op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Hoe vraag je een Covid-19 certificaat aan?

Sinds 1 juli kan je makkelijker door Europa reizen met een Europees Covid-19-certificaat. Dat vraag je eennvoudig aan met je smartphone via www.covidsafe.be of met je laptop of computer via mijngezondheid.be. In beide gevallen meld je je aan via Itsme. 

Je kunt het Covid-19 certificaat ook telefonisch aanvragen via 078 78 78 50 als je in Vlaanderen woont of 02 214 19 19 als je in Brussel woont. Hou wel rekening met vier dagen verwerkingstijd vooraleer je het certificaat in de bus ontvangt.

Let op: om het certificaat te kunnen bekomen moet je aan één van deze voorwaarden voldoen: 

  • Je bent - volledig - gevaccineerd tegen Covid-19.
  • Je hebt een negatieve PCR-test afgelegd die niet ouder is dan 72 uur.
  • Je testte in de voorbije 6 maanden positief op Covid-19 en hebt immuunstoffen tegen de ziekte.

Meer over het Covid-19 certificaat

Heb je recht op een gratis PCR-test of een tegemoetkoming?

Tussen 28 juni en 30 september is er een tegemoetkoming op PCR-testen voor iedereen die nog niet de kans kreeg om zich te laten vaccineren. Heb je een voorschrift of testcode, dan is de test gratis. We hebben alle info voor je opgesomd op onze website.

Meer info over de PCR-test

Wat met je medische reisbijstand?

Medische hulp nodig in het buitenland? Mediphone Assist en Dringende Zorgen in het Buitenland bieden opnieuw dekking aan mensen die naar het buitenland vertrekken om niet-essentiële redenen.

Je kan dag en nacht terecht bij de medewerkers van Mediphone Assist. Voeg het nummer +32 2 778 94 94 nu al aan je contacten toe, zodat je het op vakantie altijd bij de hand hebt. 

Hou zeker rekening met de statutaire voorwaarden van je reisbijstandsverzekering.
En zorg ervoor dat je ziekenfondsbijdrage betaald is voordat je vertrekt.

Reisdocument of EZVK nodig? Regel het snel via MijnPartena!

Vertrek op reis met een gerust hart en neem de juiste documenten mee:

  • Wil je weten of je een reisdocument nodig hebt voor jouw bestemming? Geef je land van bestemming in en we loodsen je op MijnPartena snel door de nodige stappen.
  • Heb je een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) nodig? Download snel een voorlopig digitaal attest van de EZVK voor jezelf en je gezin via MijnPartena.

Bekijk het reisadvies van de overheid

Omdat de situatie omtrent de coronarisico’s en -maatregelen in de verschillende landen voortdurend in beweging is, volg je best het reisadvies van de overheid nauwgezet op voor je naar het buitenland vertrekt. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de actuele aanbevelingen per land. Bekijk die zeker voor je vertrekt.

Het is mogelijk dat een land zijn grenzen sluit op het moment dat jij er net verblijft. De dekking komt tussen voor drie maanden, vanaf de datum van je eerste medische zorgen. Als je door een sluiting van de grenzen langer in dat land moet verblijven, kan je dekking niet worden verlengd.

Laat je reis registreren

Vertrek je in coronatijden naar het buitenland, dan is het aan te raden om je reis te registreren bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken via deze link. Doet er zich tijdens je reis een noodsituatie voor, dan beschikken zowel de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, als de ambassades en consulaten in het buitenland, meteen over je contactgegevens. Zo kunnen zij je snel contacteren voor meer info over de situatie, of om bijstand te leveren indien nodig.