Nieuws Ziek
15 april 2021

deel

Maatregel indiening getuigschrift zelfstandige verlengd

Als zelfstandige heb je nog altijd 7 dagen de tijd om het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid aan je ziekenfonds te bezorgen. De regering besliste in 2020 dat zelfstandigen wat langer tijd kregen om hun getuigschrift af te geven. Omdat de pandemie blijft duren, werd deze maatregel nu ook verlengd.

De wet van 22 mei 2019 stelt dat de adviserend arts de arbeidsongeschiktheid van een zelfstandige ten vroegste mag erkennen op de datum waarop de behandelend arts het getuigschrift heeft ondertekend. Maar tijdens deze coronapandemie kun je niet altijd onmiddellijk terecht bij je behandelend arts wanneer je ziek wordt.

Als je als zelfstandige geen contact kunt opnemen met je arts op de eerste dag van arbeidsongeschiktheid, heeft dat een invloed op de vergoeding die je krijgt. Als de datum op de arbeidsongeschiktheidsverklaring later valt, zal de vergoeding door het ziekenfonds dus ook later aanvangen. Daarom voerde de regering op 18 maart 2020 al een maatregel in waardoor dit principe tijdelijk niet van toepassing was.

Nu de pandemie blijft aanhouden, werd beslist om deze maatregel te verlengen tot en met 30 juni 2021. Je hebt dus nog altijd 7 dagen de tijd om het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid aan je ziekenfonds te bezorgen.

Zo bezorg je ons het getuigschrift digitaal.

Artikel tags:

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.