NieuwsZiek
22 maart 2019

deel

Maar 1 op de 2 Belgen kent het humaan papillomavirus

De Belgen zijn niet goed op de hoogte over het humaan papillomavirus (HPV). Slechts 1 op de 2 landgenoten weet wat HPV is en heel wat Belgen onderschatten de risico’s van deze groep virussen. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen in opdracht van MSD.

Allesbehalve zeldzaam

Slechts de helft van de Belgen weet wat het humaan papillomavirus is. Even opvallend is ook dat hetzelfde percentage denkt dat het om een zeldzaam virus gaat. Het tegendeel is namelijk waar: naar schatting komt tot 80% van de seksueel actieve volwassenen minstens één keer in aanraking met een variant van het virus. Daarnaast is slechts 44% zich ervan bewust dat het HPV-vaccin kanker kan voorkomen en associëren de meeste Belgen HPV alleen met baarmoederhalskanker. Nochtans kan HPV bij jongens bv. ook keel-, anus- en peniskanker veroorzaken.

Ook voor jongens

De Hoge Gezondheidsraad raadde twee jaar geleden al de uitbreiding van de HPV-vaccinatie naar jongens aan. Volgens een recente studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zou die uitbreiding ook kosteneffectief zijn. Ondertussen hebben de Vlaamse en Franse Gemeenschap beslist om de HPV-vaccinatie uit te breiden naar jongens vanaf september 2019.

Meer info!

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.