Nieuws Ziek
04 januari 2016

deel

Keel- en strottenhoofdkanker enkel behandelen in gespecialiseerde ziekenhuizen

Keel- en strottenhoofdkanker zijn complexe ziektes. Patiënten moeten daarom enkel behandeld worden in een gespecialiseerd ziekenhuis door een multidisciplinair team van ervaren zorgverleners. Dat zegt het KCE in een nieuwe studie.

Meer dan kankerbehandeling alleen

Jaarlijks krijgen 850 à 900 mensen te horen dat ze aan keel- of strottenhoofdkanker lijden. Het gaat om zeldzame, complexe ziektes die om een gespecialiseerde verzorging vragen. Daarom pleit het KCE ervoor om patiënten enkel te behandelen in gespecialiseerde ziekenhuizen door multidisciplinaire teams. Want een goede verzorging is meer dan de kankerbehandeling alleen.

Ook de levenskwaliteit na de ziekte is essentieel. Daarom moeten naast chirurgen en oncologen ook tandartsen, logopedisten, voedingsdeskundigen en psychologen worden betrokken bij de verzorging. De ziekte kan namelijk zorgen voor slik- en spraakproblemen en misvormingen in het aangezicht en de hals.

Het hele gamma

Vandaag behandelt elk van de ongeveer 100 Belgische ziekenhuizen keel- en strottenhoofdkanker. Die bieden niet allemaal dezelfde gespecialiseerde, multidisciplinaire verzorging aan. Daarom pleit het KCE voor medische verzorging die enkel wordt gegeven door referentiecentra die over het hele gamma van de nodige expertise beschikken. 

Die centra kunnen een netwerk opbouwen met ziekenhuizen die zich dichter bij de woonplaats van de patiënt bevinden. Daar kunnen ze dan terecht voor minder complexe verzorging, onder toezicht van en in overleg met het referentiecentrum.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.