Nieuws Ziek
21 mei 2016

deel

KCE wil aantal spoeddiensten van de ziekenhuizen beperken

Ons land telt te veel spoeddiensten, hun spreiding is niet rationeel en vele mensen kunnen ook terecht bij de huisarts. Daarom wil het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) het aantal spoeddiensten in ons land beperken. Het KCE pleit ook voor een spoeddienst én huisartsenpermanentie op één locatie.

Minder dan 6 patiënten per nacht

De helft van de spoeddiensten in België krijgt minder dan 6 patiënten per nacht over de vloer. Ons land telt dan ook veel meer spoeddiensten dan andere landen en hun spreiding is niet rationeel. Soms liggen 2 spoeddiensten op amper enkele kilometers van elkaar. Dat doet vragen rijzen over de hoge kostprijs van de permanenties. Het KCE wil het aantal spoeddiensten daarom beperken op basis van objectieve criteria als geografische spreiding. De spoeddienst blijft natuurlijk een belangrijke toegangspoort voor het ziekenhuis. Daarom zou het KCE in een eerste fase de spoeddiensten sluiten van ziekenhuizen met meer dan één spoeddienst. Later kunnen dan bijkomende sluitingen gebeuren, maar binnen het kader van een globale hervorming van het zorglandschap en het financieringssysteem.

Samen met huisartsenpermanentie

Een groot deel van de patiënten die naar de spoeddienst gaat, kan ook geholpen worden door een huisarts. Het KCE pleit daarom voor een spoeddienst en een autonome huisartsenpermanentie op dezelfde locatie. Afhankelijk van hun klachten stuurt een team de patiënten dan door naar de spoed of de huisartsenpermanentie. Dat model bestaat al in Nederland en Engeland en zorgt volgens het KCE voor minder kosten en meer veiligheid en comfort voor de patiënt.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Artikel tags:

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.