Nieuws Ziek
12 februari 2016

deel

Kankerrisico even hoog bij vrouwen als bij mannen in 2025

Op dit moment krijgen meer mannen dan vrouwen kanker. In 2025 zal dat verschil echter weggewerkt zijn. Dat heeft vooral te maken met het groeiende rookgedrag bij vrouwen. Dat blijkt uit een studie van het Belgische Kankerregister.

Jaarlijks 12.000 nieuwe kankerdiagnoses vanaf 2025

In 2013 kregen 34.542 mannen te horen dat ze kanker hadden. Bij vrouwen ging het om 30.945. Het Kankerregister berekende dat in vergelijking met die aantallen er in 2025 jaarlijks 12.000 nieuwe kankerdiagnoses  bij zullen komen. Vrouwen zullen daarbij hun inhaalbeweging op mannen voortzetten, vooral door hun groeiende rookgedrag. Bij vrouwen verwacht het Kankerregister dus een extra toename van long-, mond- en keelholtetumoren. De stijging van het aantal tumoren bij mannen is dan weer vooral te wijten aan de vergrijzing en de groei van de bevolking.

Meer kankers, minder sterfterisico

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het aantal kankergevallen neemt wel toe, maar de kans om te overlijden aan de ziekte daalt elk jaar. Bij mannen neemt het risico 3 keer sneller af dan bij vrouwen (- 1,6% tegenover – 0,5%). Daarnaast leven mensen met kanker ook langer. In vergelijking met de periode 1999-2003 is de 5-jaarsoverleving bij mannen met 5% gestegen voor de periode 2009-2013.

Bij vrouwen gaat het om een stijging met 3%. Dat heeft volgens het Kankerregister vooral te maken met een betere preventie via bevolkingsonderzoeken en gevoeligere medische beeldvormingstechnieken. Ook de verbeterde behandeling speelt een rol.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.