NieuwsZiek
01 oktober 2019

deel

Kankerpatienten betalen straks niet meer voor herstelling van hun gebit

Voor bepaalde kankerpatiënten lopen de kosten voor de herstelling van hun gebit op tot duizenden euro’s. Daar komt nu gelukkig verandering in: zij moeten straks niet meer betalen voor dure restauratieve tandzorg als het plaatsen van implantaten, bruggen of kronen. 

Financiële nachtmerrie

Verschillende patiëntenorganisaties kloegen de situatie al langer aan: voor bepaalde kankerpatiënten is tandzorg een echte financiële nachtmerrie. Denk maar aan mensen met een hoofd- of halstumor van wie hun onder- of bovenkaak zwaar beschadigd is na de ingreep. In die gevallen kan de tandzorg al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Met deze nieuwe maatregel wil de overheid zo’n 200 patiënten per jaar beschermen tegen deze financiële kosten.

Dubbele bescherming

De maatregel biedt een dubbele bescherming. De kankerpatiënten krijgen niet alleen een volledige terugbetaling van restauratieve tandzorg, ze moeten daarnaast ook niets voorschieten uit eigen zak. De tandarts zal het bedrag namelijk rechtstreeks ontvangen via de derdebetalersregeling.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

 

 

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.