Je smartphone als doktersassistent

Artsen maken steeds vaker gebruik van mobiele apps om hun patiënten op te volgen. Of hoe je smartphone helpt om weer gezond te worden.
Je smartphone als doktersassistent

Mobiele applicaties, kortweg apps, zijn alomtegenwoordig in ons leven. De laatste jaren drong de technologie ook door in de medische wereld. Medische apps helpen je om gezond te blijven en te herstellen na ziekte.

Zo helpt de app moveUP specialisten om hun patiënten op te volgen na een knie- of heupoperatie. Via FreeStyle LibreLink kun je je bloedglucose controleren. En SkinVision kan huidkanker helpen opsporen.

Eind 2019 bestonden er maar liefst 318.000 apps gerelateerd aan gezondheidszorg. Een gigantisch aanbod, dus.

Kwaliteitscriteria via Mhealth

Om patiënten te gidsen in dat ruime aanbod, richtte de federale overheid in 2019 mHealth- Belgium (mobile health Belgium) op, een platform dat patiënten en artsen wegwijs maakt in de wereld van de medische mobiele apps. “Met mHealthBelgium bieden we een platform voor apps die een Europees certificaat als medisch hulpmiddel kregen”, zegt coördinator Steven Vandeput.

Het portaal geeft het brede publiek informatie over welke applicaties voldoen aan de kwaliteitseisen van de overheid. Dat wil niet zeggen dat apps die niet op mHealth- Belgium staan onbetrouwbaar zijn. Het is aan de ontwikkelaars zelf om een certificaat te krijgen en zich op ons platform in te schrijven”, zegt Vandeput. “Er bestaan dus zeker betrouwbare apps die gewoon de stap naar ons platform niet gezet hebben.”

Beter revalideren met moveUP

Een van de goedgekeurde applicaties is moveUP, een revalidatiemethode die patiëntenvan knie- en heupoperaties thuis helpt revalideren. Bezieler van het project is knie- en heupchirurg dr. Philippe Van Overschelde.

“Als mensen een heup- of knieprothese krijgen,zie je hen pas terug na twee maanden. Je ontdekt dan pas of het herstel goed is verlopenen dat is jammer. Want naast de operatie zelf bepaalt ook een goede individuelebegeleiding van het herstelhet succes van de behandeling. Via moveUP krijgen we die informatie veel sneller omdat patiënten dagelijks gevolgd worden”, aldus Van Overschelde.

Persoonlijke coach

MoveUp begeleidt de patiënt al vanaf twee tot drie weken voor de operatie. Na de operatievolgen er via de app dagelijksoefeningen en adviezen. De vooruitgang van de gebruikers wordt gemeten door een ‘wearable’, een soort slimme armband. Die gegevens volgen artsen en therapeuten nauwgezet op.

“De begeleiders krijgen dagelijks een overzicht van de vooruitgang van de patiënten”, zegt dr. Van Overschelde. “De kinesitherapeut kan de oefeningen aanpassen aan het niveau van de patiënt. Dat is erg belangrijk, want een revalidatie verloopt bij iedereen anders."

Daarnaast kan de huisarts medicatie aanpassen, en kan de chirurg of specialist ingrijpen bij complicaties. Momenteel wordt moveUP alleen voor heup- en kniechirurgie gebruikt, maar het team denkt aan uitbreiding naar kruisbandletsels, voetchirurgie en schouderoperaties. MoveUP is ook gestart met de ontwikkeling van een app om patiënten te begeleiden na een maagverkleining.

Tevreden patiënten

Mijn oudste moveUP patiënt is 92 jaar en kijkt dagelijks uit naar de oefeningen en vragenlijst.
Dr. Philippe Van Overschelde,  knie- en heupchirurg

Het grootste voordeel voor de patiënt is dat de revalidatie gewoon thuis kan gebeuren en dat hij of zij op eigen tempo kan revalideren. Volgens dr. Van Overschelde zijn patiënten enthousiast. 

Artikel tags:

Lees ook

Online logopedie op maat

Spraak- en slikproblemen hebben een grote impact op je leven. Zoek je hulp, dan kun je nu een beroep doen op TelePHON.digital, een online platform van gekwalificeerde logopedisten.   
30 april 2020

Schakelzorgcentra helpen de druk op ziekenhuizen verminderen

Elke dag krijgen we een update in het nieuws en het is duidelijk: de ziekenhuizen liggen vol met COVID-19-patiënten. Zelfs als het aantal besmettingen blijkt te verminderen, blijft het belangrijk dat er steeds voldoende bedden beschikbaar zijn in de ziekenhuizen. Daarom werden er schakelzorgcentra opgericht, want zij helpen om een overvloed aan patiënten te verdelen.