Infonamiddag Prediabetes (Jette)

In de lijst van ziekten met de grootste ziektelast neemt diabetes een toppositie in. Het is dan ook de moeite om stil te staan bij preventie en vroegtijdige opsporing. 

Het aantal diabetespatiënten stijgt. Onderzoek wijst erfelijkheid, leeftijd en vooral een ongezonde leefstijl aan als belangrijke oorzaken van diabetes of suikerziekte.

Tijdens deze infonamiddag verneem je meer over de situaties waarin de (bloed)suikerhuishouding bij de mens verstoord is, zonder dat daarom al sprake is van diabetes. Sommigen spreken dan van prediabetes, een mogelijk voorstadium van diabetes. Anderen hebben het liever over intermediaire hyperglycemie. Want na tien jaar heeft ongeveer de helft van deze patiënten nog geen diabetes.

Toch is aandacht voor preventie en vroegtijdige opsporing van ziekte bij deze patiënten verantwoord. Want deze patiënten is er bijvoorbeeld ook een verhoogd risico op hart-en vaatziekten en neuropathie. Je krijgt van dr. Nathalie Denecker heel wat praktische preventietips.

Wanneer

Maandag 14 oktober 2019 van 14u tot 16u

Waar

UZ Brussel, auditorium Kiekens, Laarbeeklaan 101, 1090 Jette

Prijs

5 euro/persoon

Registreer

Inschrijven is verplicht en kan via de website van UPV.

Lees ook

14 november 2021

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 
04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.