Nieuws Ziek
12 mei 2016

deel

Info over bevolkingsonderzoeken naar kanker: nu ook digitaal!

Vanaf nu kun je zelf opzoeken wanneer je het laatst deelnam aan de preventieve bevolkingsonderzoeken naar kanker en wat de resultaten waren. Je kunt al deze gegevens online raadplegen via My Health Viewer.

Wat is My Health Viewer?

Dit eenvoudige programma bestaat al langer. Via My Health Viewer kun je nagaan welke vaccinaties je wanneer kreeg en je vindt er ook een overzicht van de medicatie die je neemt. Nu komt daar dus nog een extra luikje bij. Zo kun je opzoeken:

  • wanneer je deelnam aan de preventieve bevolkingsonderzoeken naar kanker
  • wat het resultaat was
  • of er nog vervolgonderzoeken nodig zijn
  • of je inging op een uitnodiging of niet en wanneer je de volgende zal ontvangen
Al deze gegevens worden weergegeven per jaar per bevolkingsonderzoek. De gegevens rond dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker zijn al beschikbaar. Voor borstkanker is het nog wachten tot dit najaar. 

Hoe?

Op Vitalink, het digitale platform van de Vlaamse overheid, slaan artsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, tandartsen, ... tal van medische gegevens op met het grootste respect voor je privacy. Je kunt die gegevens zelf raadplegen via My Health Viewer, een eenvoudig programma dat je op je computer installeert. Je kunt je dan inloggen met je elektronische identiteitskaart en een kaartlezer. Via My Health Viewer kies je ook zelf wie er toegang heeft tot jouw medische informatie. Je kunt bv. toestemming geven aan je behandelende arts(en) of thuisverpleegkundige(n). Je kunt die toestemming ook altijd weer intrekken als je bv. van arts zou veranderen. 

Niets dan voordelen

Door medische gegevens digitaal te delen, krijgen artsen sneller toegang tot soms levensbelangrijke informatie. Daarnaast kunnen zo dubbele, overbodige en soms dure onderzoeken voorkomen worden. Dat is zowel voordelig voor jou als voor onze sociale zekerheid. Bovendien daalt ook de administratieve rompslomp van de zorgverleners en hebben ze meer tijd voor wat echt belangrijk is: jouw gezondheid.

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in Belgiƫ een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.