In maart samen tegen darmkanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 8.500 Belgen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben en per jaar verliezen zo’n 2.973 mensen de strijd tegen deze ziekte. Dikkedarmkanker is daarmee een van de meest voorkomende types van kanker van België. Om de gevaren van deze ziekte onder de aandacht te brengen is maart daarom de internationale maand tegen darmkanker
In maart samen tegen darmkanker
Om de kans op vroegtijdige opsporing te vergroten organiseert de Vlaamse overheid voor mannen en vrouwen vanaf 51 jaar een gratis bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Hieronder lees je meer over dit preventieve onderzoek.

Dikkedarmkanker in cijfers

Darmkanker is in Vlaanderen de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het risico op darmkanker neemt  sterk toe bij personen ouder dan 50 jaar. Omdat je op het begin van deze ziekte vaak geen klachten hebt, wordt darmkanker vaak pas te laat ontdekt.
 
Een vroege opsporing van darmkanker is echter vrij eenvoudig en vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Een zeer intensieve behandeling is dan zelfs vaak niet nodig. Vandaar dat het zo belangrijk is om deel te nemen aan het gratis bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker
  • Van de mensen waarbij darmkanker heel vroeg ontdekt wordt, overleeft 85 tot 95% deze ziekte.

  • Van de mensen waarbij darmkanker pas later ontdekt wordt, overleeft 60 tot 80% deze ziekte.

  • Van de mensen waarbij darmkanker pas heel laat ontdekt wordt, is vijf jaar later nog slechts 5% in leven.


Hoe ontstaat darmkanker?

Darmkanker ontstaat niet op één dag tijd, het is een proces dat al langer aan de gang is. Het begint met een poliep, een bultje in de wand van de dikke darm. Meestal zijn de poliepen goedaardig, wat betekent dat er geen sprake is van kanker. Er zijn echter ook kwaadaardige poliepen die uitgroeien tot darmkanker
 
Dikkedarmkanker ontwikkelt zich ongemerkt. Deelnemen aan het gratis bevolkingsonderzoek naar darmkanker is daarom aan te raden.

De symptomen van darmkanker

Er zijn een aantal alarmsignalen, maar deze wijzen niet altijd op darmkanker. Bij een vermoeden van darmkanker raadpleeg je best je huisarts, hij zal je doorverwijzen naar de juiste specialist. Enkele symptomen van darmkanker: 
  • Aanhoudende buikpijn
  • Aanwezigheid van bloed of slijm in de stoelgang
  • Aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon
  • Bloedarmoede met een tekort aan ijzer
  • Gewichtsverlies zonder reden
  • Aanhoudende vermoeidheid 

Neem deel aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Om de kans op vroegtijdige opsporing van darmkanker te vergroten nodigt het Vlaams Bevolkingsonderzoek Darmkanker mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar uit om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Je ontvangt een pakket met daarin een brief met een deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing. 
 
Deze gratis stoelgangtest spoort bloedsporen op die onzichtbaar zijn in de stoelgang. 14 dagen nadat je jouw staal hebt opgestuurd ontvangen jij en je huisarts de uitslag. Zijn er afwijkende resultaten? Dan is er niet meteen sprake van kanker. Jouw huisarts zal je doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.
 
Resultaten van jouw deelname aan de bevolkingsonderzoeken kan je bovendien altijd terugvinden in de Patient Health Viewer, een online platform van de Vlaamse overheid. 

Terugbetaling preventieve onderzoeken

Val je nog buiten de risicogroep, maar wil je wel een preventief onderzoek naar kanker laten doen? Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je driemaal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek

Verklein zelf het risico op darmkanker!

Ook jij zelf kunt maatregelen nemen om het risico op het krijgen van kanker zo laag mogelijk te houden. "Plantaardige voeding, een gezond lichaamsgewicht en regelmatige lichaamsbeweging spelen daarbij en grote rol," stelt maag- en darmspecialist Dr. Luc Colemont, die al jaren campagne voert tegen darmkanker. 

Ontdek de aanbevelingen op www.stopdarmkanker.be

Logo stopdarmkanker.be

Bron: www.kanker.be & www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in Belgiƫ een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.